Sterk drama waarin het verleden van diner-eigenaar Viggo Mortensen in twijfel wordt getrokken.

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Tom Stall (Viggo Mortensen) heeft het aardig voor elkaar in het suffe doch vriendelijke plaatsje Millbrook, Idaho. Hij heeft een mooie, sexy vrouw, Edie (Maria Bello), twee intelligente kinderen en een redelijk lopende diner. Geen groots leven, maar wel een bevredigend bestaan. Zeker wanneer zijn vrouw zich, om hun seksleven op te frissen, als cheerleader verkleedt omdat ze elkaar als tieners nog niet kenden. Afgezien van deze speelse seksscène is de opbouw van A History of Violence bedrieglijk tam.

De kijker dommelt in en zou bijna de proloog vergeten, waarin twee verveelde criminelen een motel beroven en zonder pardon de eigenaar plus een kind neerschieten. Die openingsscène zorgt voor een onderhuidse dreiging van geweld, hoe ver die realiteit ook van het suffe Millbrook lijkt te liggen.

Klandizie

De dreiging wordt werkelijkheid wanneer dezelfde criminelen op een kwaaie avond de diner van Tom bezoeken. Met koffie nemen ze geen genoegen en al snel worden er pistolen getrokken. Tom biedt meteen de inhoud van de kassa aan om geweld te voorkomen, maar komt alsnog in actie wanneer een serveerster driegt te worden neergeschoten. Opvallend professioneel schakelt hij beide overvallers uit. Tom is meteen een plaatselijk held, en cameraploegen komen op Millbrook af. Daar zit de schuchtere huisvader niet op te wachten, ook al levert het extra klandizie op in zijn diner. Want de media-aandacht levert ook minder gewenste klanten op, zoals een stelletje gangsters uit Philadelphia.

Eén van hen, Carl Fogarty (Ed Harris), beweert Tom van vroeger te kennen. Alleen heette hij toen nog Joey Cusack, en was hij een gewetenloze gangster. Deze Joey zou verantwoordelijk zijn voor het litteken bij Carls oog, dat schuil gaat achter een zonnebril. Tom houdt vol dat ze zich vergissen, maar wanneer ze blijven volhouden gaat zelfs zijn vrouw twijfelen. Want over zijn verleden vertelt Tom nooit iets, en was hij niet verdacht adequaat in het uitschakelen van twee gewapende overvallers?

Epidemie

Het raadsel rond Tom Stall is intrigerend genoeg, maar A History of Violence is meer dan dat. Het laat tevens zien hoe geweld en roem zich als een epidemie kunnen verspreiden. Zo weet Toms zoon zich aanvankelijk verbaal prima te verweren tegen de bully die hem op school pest, maar nadat zijn vader tegen wil en dank een held is geworden neemt ook hij zijn toevlucht tot fysiek geweld. Dat geweld wordt ook nooit 'lekker' in beeld gebracht, maar oogt altijd realistisch: het is zo voorbij, en de gevolgen zijn smerig en niet terug te draaien.

Mortensen is overtuigend in de hoofdrol, als een gewone middenstander met -wellicht- een duister verleden. Op de afloop valt wel wat af te dingen, maar aangezien ik die hier uiteraard niet mag weggeven hou ik die (kleine) bezwaren voor me. Want afgezien daarvan is A History of Violence zeker aan te raden.

Het Parool: "Cronenberg brengt zijn publiek er op een geniale manier toe over film en geweld na te denken"
De Volkskrant: "subtiel spel met clichés"
In 35 zalen