Zo'n tweehonderd Hollywoodsterren, onder wie Star Wars-regisseur J.J. Abrams, actrice Julianne Moore en talkshowhost Jimmy Kimmel, roepen in een open brief op tot verantwoord vuurwapengebruik in films en minder scènes waarin kinderen vuurwapens gebruiken.

De ondertekenaars schrijven dat de houding tegenover roken, rijden onder invloed en het dragen van een autogordel baat heeft gehad bij een positieve representatie van die onderwerpen in films en tv-series. "Het is nu tijd om vuurwapenveiligheid op te pakken", schrijven de sterren. Brady Campaign, een non-profitorganisatie die pleit voor strengere wapenwetgeving in de VS, is bij de brief betrokken.

De acteurs en filmmakers stellen niet voor vuurwapens helemaal uit de producties te verbannen, maar roepen op personages de vuurwapens veilig te laten opbergen. Ook pleiten ze voor discussies om na te gaan of in bepaalde scènes alternatieve wapens gebruikt kunnen worden zonder afbreuk te doen aan de inhoud van de film of serie.

"We vragen schrijvers, regisseurs en producers om terughoudend te zijn met vuurwapengeweld op het scherm en om te laten zien op welke manieren vuurwapens veilig gebruikt kunnen worden." Daarnaast moeten scènes waarin kinderen met vuurwapens te zien zijn zoveel mogelijk vermeden worden, vinden de ondertekenaars van de brief.

De brief volgt op recente schietpartijen in de VS waarbij tientallen mensen zijn omgekomen. Dat gebeurde onlangs op een basisschool in Uvalde en in een supermarkt in Buffalo. Met de brief hopen ondertekenaars "een einde te maken aan deze nationale nachtmerrie".