Kristen Stewart had, toen zij het script van haar nieuwe film Crimes of the Future had gelezen, geen flauw idee waar het verhaal eigenlijk over ging. De actrice begreep het plot pas toen ze de film onlangs zag tijdens de galapremière in Cannes.

De grimmige film speelt in een nabije toekomst, waarin plastic en roest domineren. Sommige menselijke lichamen passen zich aan en maken spontaan nieuwe organen, die in deze toxische omgeving overleven.

Stewart speelt een ambtenaar van een semilegale overheidsorganisatie die deze ontwikkeling registreert. "Regisseur David Cronenberg vroeg mij voor de film", vertelt de 32-jarige Hollywood-actrice op het festival van Cannes. "Ik belde hem en zei: 'Ik heb geen flauw idee waar dit verhaal over gaat.' Maar ik wil het graag ontdekken. Dus laten we het vooral doen."

Ook tijdens het draaien werd het nog niet allemaal duidelijk. "We kwamen met de andere acteurs heel vaak samen na een draaidag en vroegen ons af: what the fuck zijn we aan het doen?" Maar Stewart zag de film maandagavond in zijn geheel tijdens de galapremière in Cannes: "Opeens werd het verhaal mij helemaal duidelijk."

'Ik geniet van pijnlijke shots'

Er liepen mensen weg omdat ze beelden te expliciet vonden, merkt de actrice op. "Er wordt heel veel gepraat over die mensen en het feit dat sommigen films van David lastig vinden om te zien", voegt ze daaraan toe.

"Maar ik heb het tegenovergestelde. Elk shot dat hij maakt, elk gek beeld van iets dat pulseert of bloedt, of elk shot dat mij pijn doet of verwart, daar geniet ik van. Mijn mond valt open en ik wil méér zien."

Crimes of the Future draait later dit jaar in de Nederlandse bioscopen.