Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Volop geprezen filmmaker Heddy Honigmann op zeventigjarige leeftijd overleden

Filmmaker Heddy Honigmann is zaterdag op zeventigjarige leeftijd overleden. De in Peru geboren Honigmann is "na een lange strijd met MS en kanker rustig overleden in het bijzijn van haar geliefden", laat haar familie zondag weten. Ze overleed in Amsterdam.
Door NU.nl/ANP

Honigmann geldt als een van de grootste Nederlandse documentairemakers. Ze maakte nationaal en internationaal furore met onder meer Metaal en melancholie (1993), O Amor Natural (1996), Het ondergronds orkest (1997) en Crazy (1999).

In totaal maakte Honigmann meer dan veertig films. Muziek speelde steevast een belangrijke rol. En in het maakproces waren improvisatie en intuïtie heel belangrijk voor de filmmaker.

Honigmann werd in 1951 geboren in de Peruaanse hoofdstad Lima. Eind jaren zeventig vestigde ze zich in Nederland. Ze heeft diverse internationale prijzen op haar naam staan.

In Nederland ontving ze twee keer een Gouden Kalf: in 1999 voor haar film Crazy over de ervaringen van Nederlandse blauwhelmen en in 2006 voor haar documentaire Forever. Die speelt zich af op de beroemde Parijse begraafplaats Père-Lachaise.

In 2016 won Honigmann de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, een oeuvreprijs voor iemand "die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied".

Honigmann had wereldwijd succes

De regisseur produceerde haar meeste films in Nederland, maar had over de hele wereld succes. Zij kreeg diverse overzichtstentoonstellingen en retrospectieven op grote podia als het Museum of Modern Art in New York (2003), het Centre Pompidou in Parijs (2010) en het International Documentary Film Festival München (2020). In 2007 ontving zij de Outstanding Achievement Award op het Hot Docs Canadian Documentary Festival.

Het was al enige tijd bekend dat Honigmann ongeneeslijk ziek was. Voor haar documentaire No Hay Camino uit 2021 reisde zij naar haar geboorteland Peru en blikte ze met belangrijke personen uit haar leven terug op haar oeuvre.

Het was niet de bedoeling dat dit haar laatste film zou zijn. In interviews rond de release van No Hay Camino beklemtoonde ze nog talloze ideeën te hebben.

De regisseur laat haar man, zoon en stiefzoon achter.


Lees meer over:

Films & SeriesEntertainmentMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen