Politieke thriller/actiefilm met Nicolas Cage als ongrijpbare wapenhandelaar.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Opeens weet je het: je wordt wapenhandelaar! Dat moet Yuri Orlov (Nicolas Cage) hebben gedacht toen hij begin jaren tachtig als werkloze restaurateur ternauwernood ontkwam aan een aanslag, omdat hij toevallig op de verkeerde plek was. Toen schoot wel een gedachte door hem heen: net als eten hebben mensen wapens nodig. Koken kon Yuri net zo min als de rest van zijn Oekraïense emigrantenfamilie, dus werden het wapens. Sindsdien bewaart Yuri de kogel die hem had kunnen treffen aan een ketting om zijn nek. De eerste deal is een succes als is het net als de eerste keer seks: even zenuwslopend als opwindend, en veel te snel voorbij.

Bin Laden

Yuri klimt al snel op in de wapenbranche. Hij sleept zijn broer Vitaly (Jared Leto) mee op zijn gevaarlijke tochtjes, maar die is minder tegen de druk bestand en neemt zijn toevlucht tot coke. De vlotgebekte Yuri is zo gewetenloos en zo gehaaid dat hij zelfs Israëlische wapens aan moslims verkoopt. Hij verkoopt aan alle partijen, als ze maar betalen; de enige reden dat hij nooit met Bin Laden zaken heeft gedaan is dat diens cheques niet gedekt waren. En de lepe Yuri is zijn Interpol-kwelgeest (Ethan Hawke) voortdurend te slim af.

Met dezelfde bravoure weet hij een jeugdvriendin die tot fotomodel is opgeklommen te veroveren en vervolgens te trouwen. Vragen over de herkomst van zijn geld stelt ze niet en hun eerste kind zet al snel zijn eerste pasjes door hun ruim bemeten Newyorkse appartement, met kerst nog wel. Yuri ziet het met een half oog en raakt pas echt enthousiast wanneer Gorbatsjov op datzelfde moment het einde van de Sovjet-Unie aankondigt. Dat betekent namelijk dat de wapenarsenalen van zijn geboorteland voor het oprapen liggen. Even later staat Yuri zijn winst te berekenen op een omgevallen standbeeld van Lenin. Ja, aan vette symboliek geen gebrek in Lord of War.

Jongensboek

Lord of War leunt zwaar op de charmes van Nicolas Cage. Voortdurend becommentarieert hij zijn handel in puntige oneliners ("auto's en sigaretten doden ook mensen, maar hebben geen veiligheidspal"). De in feite moreel abjecte Yuri geniet van de kick én van het geld, en de kijker smult stiekem mee. Lord of War is een soort jongensboek voor grote mensen en doet voor de (illegale) wapenhandel wat Blow deed voor de cokehandel: het mag natuurlijk niet, maar het levert wel een spannend verhaal op. Al net zo dubieus is de wijze waarop de film zich wil indekken door vragen te stellen over de dubbele moraal wat betreft wapens. Wanneer aan het eind wordt gesteld dat de vijf grootste wapenhandelaars ter wereld tevens de vijf landen van de Veiligheidsraad van de VN zijn is dat niet zozeer om het publiek aan het denken te zetten. Het is meer bedoeld als moreel verantwoorde uitsmijter na een film vol spannende achtervolgingen en een hoofdrolspeler die iedereen om zijn vinger windt. Dat geeft Lord of War een nare nasmaak- maar als lekkere actiefilm is hij zeker geslaagd.

Het Parool: "bestaat op emotioneel niveau uitsluitend uit kartonnen clichés. De achterliggende feiten (..) verdienden een betere film"
De Volkskrant: "triviale problemen en monsterlijk geweld"
In 35 zalen