Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Oud-studenten beschuldigen Hugo Metsers van machtsmisbruik op acteursschool

Tientallen oud-studenten van de acteursopleiding faaam (Film Acteurs Academie Amsterdam) beschuldigen oprichter, acteur en hoofddocent Hugo Metsers (53) van machtsmisbruik. De Volkskrant sprak met 34 oud-studenten over hun ervaringen met Metsers, die de grenzen opzocht bij het vak Functioneel Naakt en vaak over fysieke en persoonlijke grenzen van studenten ging.
Door NU.nl

Metsers richtte de opleiding in 2005 op om acteurs te leren acteren voor de camera. Sinds 2007 werd de mbo-opleiding filmacteur gegeven op het Mediacollege in Amsterdam.

Metsers is zelf bekend als Marcus Sanders in Goede Tijden, Slechte Tijden en een rol in Flikken Maastricht. Tot 2021 was hij programmaleider en docent van de opleiding. Daarnaast heeft hij een eigen agentschap waarmee hij audities en filmklussen regelt voor (oud-)studenten.

Al in de eerste jaren van de opleiding kreeg Metsers een verhouding met één van zijn studentes, die toen negentien jaar oud was. Volgens Metsers was dit eenmalig en is daarna de docent-studentrelatie hersteld. In 2015 ontstond er weer ophef op de opleiding nadat Metsers met een 21-jarige studente zoende tijdens een schoolfeest in Amsterdam.

De klas stuurde een brief naar Metsers waarin ze de actie veroordeelde. De studenten waren boos omdat hij als docent de cijfers uitdeelde en omdat hij daarna een omstreden vak op de opleiding zou geven: Functioneel Naakt. Bij dat vak moesten studenten naaktscènes spelen en werden ze voorbereid om weerbaar te zijn in die situaties.

De klas liet in de brief weten het vak niet te willen volgen vanwege de vertrouwensbreuk die was ontstaan. Metsers bood in de klas zijn excuses aan, maar kreeg in juni 2015 alsnog een formele berisping van het Mediacollege.

Functioneel Naakt

Metsers' verplichte vak Functioneel Naakt was berucht onder studenten op de opleiding en bestond uit drie delen: een filmkus, een soloscène en een duoscène. Studenten hadden de indruk dat hoe verder ze gingen tijdens het vak, hoe hoger het cijfer zou zijn dat ze van hem kregen. Meer dan tien studenten bevestigen dat verhaal aan de Volkskrant. Klachten van studenten werden door Metsers gebagatelliseerd.

Een student zegt hoe ze voorafgaand aan haar duoscène aan hem vroeg of ze haar bh aan mocht houden. "Toen zei hij: nou kijk, als jij een hoog cijfer wil. Het is wel zo: hoe verder je gaat, hoe gedurfder dat is. Dat neem ik mee in de beoordeling." Uiteindelijk deed de studente haar bh uit. Alle scènes werden opgenomen op camera. "Daarna dacht ik: ik hoop wel dat hij het verwijdert, want ik wil niet dat hij het thuis nog eens kijkt."

Dit vak van faaam is overigens uniek, want het wordt niet op andere toneelscholen gegeven. Acteursbelangenvereniging ACT keurt het vak af. Sinds 2015 is de naam Functioneel Naakt verdwenen en is het vak verder gegaan onder de naam Intiem Spelen. Dit vak wordt gegeven door een vrouwelijke docent.

Metsers regelde filmklussen voor studenten

Oud-studenten van de filmopleiding schetsen dat ze een onveilig gevoel hadden bij Metsers en zeggen dat er sprake was van een machtsrelatie. "Hugo versierde zijn studentes gewoon, er was geen expliciete dwang", zegt een student. "Maar Hugo gaf ons banen, hij regelde audities. Als je een tijdlang geen klusjes kreeg toegespeeld, begon je je af te vragen: wat is er aan de hand?"

Volgens één student bepaalde Metsers alles op de opleiding. "Hij is de grote BN'er, hij is creative director, hij is agent, hij is docent, de baas van alle docenten." Studenten beschrijven Metsers als een man met charisma, die soms uit het niets woedend kon worden. "Dan begint hij te schreeuwen. Sommige studenten zijn bang voor hem", aldus een student. Sommige studenten durven daarom niets te zeggen of een klacht in te dienen.

Het Mediacollege laat in een reactie aan de Volkskrant weten slechts van één zoenincident op de hoogte te zijn en reageert geschrokken op de verhalen van de studenten. De school vraagt (oud-)studenten om zich te melden bij de vertrouwenspersoon.

Metsers zegt dat hij nooit studenten heeft gedwongen om over hun grenzen heen te gaan vanwege een hoger cijfer en zegt dat hij hun grenzen altijd heeft gerespecteerd.


Lees meer over:

MeTooFilms & SeriesMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen