Acteur Alec Baldwin weerspreekt de suggestie dat hij niet meewerkt aan het onderzoek naar de fatale schietpartij op de filmset van Rust, waarbij een cameravrouw om het leven is gekomen. Eerder werd bekend dat hij weken na een gerechtelijk bevel zijn mobiele telefoon nog niet aan de onderzoekers had afgestaan.

Het onderzoek kan volgens de politie meer duidelijk maken over de toedracht van het incident, waarbij cameravrouw Halyna Hutchins omkwam en regisseur Joel Souza gewond raakte.

De sheriff en de aanklager van Santa Fe County onderzoeken hoe een kogel is terechtgekomen in het rekwisiet waarmee Hutchins is doodgeschoten. Het wapen bevatte naast losse flodders een echte kogel.

De sheriff en aanklager vertelden eerder deze week aan media dat Baldwin de telefoon niet had afgestaan. De acteur reageerde daarop in een video op Instagram. Vanaf de bestuurdersstoel van een geparkeerde auto zei Baldwin dat het proces om de gegevens in zijn telefoon te achterhalen "tijd kost" en dat de autoriteiten in New Mexico dat moesten afstemmen met de autoriteiten van zijn woonplaats.

"Iemand uit een andere staat kan niet naar je toe komen en zeggen: 'Geef me je telefoon'", zei Baldwin in de video. "Ze moeten uitleggen wat ze precies willen. Ze kunnen niet zomaar je telefoon doorzoeken en bijvoorbeeld je foto's of je liefdesbrieven aan je vrouw meenemen of iets dergelijks."

'We zullen ons voor 1000 procent aan alles houden'

Op de dag van de dodelijke schietpartij weigerden Baldwin en zijn advocaat de iPhone te overhandigen aan een detective. Zij zeiden dat er een gerechtelijk bevel nodig was. Baldwin zei zaterdag over het proces en het gerechtelijk bevel: "We zullen ons er voor 1000 procent aan houden."

Toen de politie van Santa Fe het uitleesbevel voor de telefoon had gekregen, nam die contact op met de sheriff van Baldwins woonplaats Suffolk County in New York. Volgens een woordvoerder heeft de sheriff het verzoek doorgestuurd naar de aanklager van het district om uit te zoeken wat de wettelijke verschillen tussen de twee staten zijn.