Actrice Henny Orri is dinsdag op 96-jarige leeftijd overleden in haar huis in Amsterdam. Dat laat haar kleinzoon, acteur Matteo van der Grijn, weten. Orri gold als een van de grande dames van het Nederlandse toneel en speelde vanaf midden jaren vijftig van de vorige eeuw in tal van toneel-, televisie- en filmproducties.

De als Henriëtte Josephine Orri wordt in 1925 geboren in Amsterdam. Ze studeert in 1947 af aan de Amsterdamse Toneelschool. Daarna volgen vele rollen in stukken van toneelgroepen als Toneelgroep Centrum en Het Rotterdams Toneel. Orri is onder meer te zien in Een bruid in de morgen van Hugo Claus en Moeder Courage en haar kinderen van Bertolt Brecht.

In 1986 ontvangt ze de toneelprijs Theo d'Or voor haar rol in Wings van Arthur Kopit. In dit stuk speelt Orri een vrouw met afasie (on­ver­mo­gen tot be­grij­pen en spre­ken), een rol waar ze zich vooraf goed in had verdiept. Volgens Van der Grijn is zijn grootmoeder altijd erg trots geweest op die rol.

Ook op televisie wordt Orri een bekend gezicht. Begin jaren zeventig speelt ze samen met onder anderen Jeroen Krabbé en Frits Lambrechts in de VARA-serie Twee onder een klap. In 1975 speelt ze in Dokter Pulder zaait papavers, een film van Bert Haanstra.

Met een stuk van haar echtgenoot, regisseur Theo Kling, neemt Orri in 1994 officieel afscheid van het toneel, maar toch blijft ze actief in de theaterwereld. In 2009 speelt ze samen met haar dochter Diane Lensink haar laatste stuk. In die voorstelling, genaamd Berm, is Orri te zien als de moeder van Lensink. In 2015 krijgt Orri de Blijvend Applaus Prijs voor haar gehele oeuvre.