Een staking van het personeel dat in Hollywood achter de schermen aan films en series werkt gaat definitief niet door. Een kleine meerderheid van de leden van de International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) stemde maandag voor een deal met de producenten. De vakbond sloot eerder een voorlopig akkoord.

IATSE vertegenwoordigt zo'n 60.000 medewerkers in Hollywood. Dat zijn onder anderen cameramensen, geluidstechnici en make-upartiesten. Uiteindelijk stemde 50,3 procent van de leden voor het akkoord, dat voor drie jaar geldt. 49,7 procent was tegen.

Het Hollywoodpersoneel eiste betere voorwaarden en dreigde vorige maand het werk neer te leggen. Medewerkers zijn soms tot veertien uur per dag aan het werk vanwege de toegenomen vraag naar tv-shows en films, een gevolg van de groeiende populariteit van streamingplatforms zoals Netflix, Disney+, Apple TV+ en Amazon Prime Video.

Verder wilde de bond een hoger loon voor werknemers bij streamingplatforms. Die kregen nog minder betaald dan werknemers die aan shows voor televisie werken. Het personeel dreigde als eerste de grote studio's plat te leggen.

Met de nieuwe overeenkomst worden werktijden verkort. Ook worden de beloningen verhoogd voor medewerkers die voor streamingplatforms werken. Verder krijgt het personeel meer rust en langer de tijd om te eten op de set.

De kwestie van lange werkuren kwam vorige maand scherp in beeld na een ongeluk op de set van de westernfilm Rust. Acteur Alec Baldwin loste een schot met een vuurwapen waardoor cameravrouw Halyna Hutchins om het leven kwam. Bij de productie van de lowbudgetfilm waren eerder al zes medewerkers opgestapt vanwege de slechte werkomstandigheden.