Acteur James Michael Tyler, vooral bekend van zijn personage Gunther in de serie Friends, is zondag op 59-jarige leeftijd overleden. De acteur leed aan prostaatkanker, zo meldt entertainmentwebsite TMZ.

De acteur is zondagochtend overleden in zijn woning in Los Angeles. "De wereld kende hem als Gunther, de zevende vriend uit de serie Friends, maar Michaels geliefden kenden hem als acteur, muzikant, iemand die aandacht vroeg voor kanker en een liefhebbende echtgenoot", laat zijn familie aan TMZ weten.

"Michael hield van livemuziek, hij moedigde de Clemson Tigers vaak aan en hij beleefde vaak leuke en onverwachte avonturen. Wie hem eenmaal kende, had een vriend voor het leven", aldus de familie.

Tyler kreeg internationale bekendheid met zijn rol in de populaire serie Friends. Het personage Gunther werkte in de zaak waar de vrienden Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Joey en Chandler altijd koffiedronken. Hij was verliefd op zijn collega Rachel, gespeeld door Jennifer Aniston.

Gunther sprak in de serie weinig, maar was in 150 afleveringen te zien. Later in het verhaal bleek het personage Nederlands te spreken en zei hij tegen Ross: "Jij hebt seks met ezels."

Op Instagram delen Courteney Cox en Aniston herinneringen aan Tyler. Cox schrijft: "De dankbaarheid die jij meebracht en iedere dag weer toonde, is de dankbaarheid die ik voel omdat ik jou heb mogen kennen."

Aniston schrijft dat Friends niet hetzelfde zou zijn geweest zonder Tyler. "Dankjewel voor het plezier dat je meebracht naar de show en al onze levens. Je zult ontzettend gemist worden."