Acteur Alec Baldwin heeft donderdag een dodelijk schot gelost met een wapen dat als rekwisiet werd gebruikt op een filmset in de Amerikaanse staat New Mexico. De director of photography (cameravrouw) van de film, Halyna Hutchins, is daarbij om het leven gekomen, meldt de politiekorpschef van Santa Fe.

Wat is een director of photography?

  • De director of photography (ook wel DoP of DP) is degene die tijdens opnamen van een film of serie nauw samenwerkt met de regisseur en producent en betrokken is bij elk stadium van de productie. Naast het vastleggen van beeld heeft de DoP een belangrijke rol in het bepalen van de artistieke en inhoudelijke stijl van de film.

De 42-jarige Hutchins werd per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Zij overleed daar enkele uren later aan haar verwondingen. De 48-jarige regisseur Joel Souza is met schotwonden naar het ziekenhuis gebracht. Volgens actrice Frances Fischer, die ook een rol heeft in Rust, heeft hij het ziekenhuis inmiddels weer verlaten.

Baldwin schoot op de set van de western Rust met een pistool waaruit normaal gesproken losse flodders komen, patronen zonder kogel. Het is nog niet duidelijk hoe dit een dodelijk schot heeft kunnen veroorzaken. Volgens filmwebsite Indiewire bevatte het geweer naast losse flodders ook een echte kogel

De politie doet momenteel onderzoek naar de zaak. Er is niemand gearresteerd. Wel zijn de opnames voor de film voorlopig stilgelegd.

De western, waarin naast de 63-jarige Baldwin ook onder anderen Travis Fimmel en Jensen Ackles een rol hadden bemachtigd, gaat over een bandiet wiens kleinzoon veroordeeld is voor moord en die met hem op de vlucht slaat. Baldwin speelt niet alleen een hoofdrol in de film, maar is er ook bij betrokken als schrijver en producent.

Helikopter filmt set waar Alec Baldwin cameravrouw doodschoot
42
Helikopter filmt set waar Alec Baldwin cameravrouw doodschoot

Niet eerste ongeluk met vuurwapen op filmset

Er zijn strenge regels rondom het gebruik van wapens op filmsets, maar er zijn in het verleden vaker ongelukken gebeurd. Het bekendste incident is dat met Brandon Lee, de zoon van vechtsportlegende Bruce Lee, die in 1993 overleed tijdens het filmen van The Crow toen hij werd neergeschoten door een pistool dat met losse flodders geladen had moeten zijn.

Baldwin plaatste enkele uren voor het ongeluk nog een foto op Instagram, waar te zien was dat hij op de set aanwezig was. Deze foto is inmiddels verwijderd.

De acteur is al sinds de jaren tachtig in films en op tv te zien. Hij werd bekend door spraakmakende films zoals The Hunt for Red October en twee verschillende Mission Impossible-films. Zijn parodie op de Amerikaanse oud-president Donald Trump bij Saturday Night Live leverde hem veel nieuwe fans op.