Personeel dat achter de schermen werkt bij films en-televisieshows in Hollywood dreigt volgende week het werk neer te leggen. Daardoor komen honderden film- en tv-producties mogelijk stil te liggen.

Het gaat om zo'n 60.000 medewerkers, zoals cameramensen, animators en make-upartiesten, die zijn aangesloten bij de vakbond International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE). De driejarige contracten die zij hadden met betrekking to film- en tv-producties liepen afgelopen juli af en sindsdien wordt er onderhandeld over nieuwe voorwaarden.

De IATSE zegt onder meer dat haar leden te veel moeten werken, te weinig betaald krijgen en niet genoeg pauzes kunnen nemen. In sommige gevallen zouden mensen veertien uur per dag moeten werken omdat de vraag naar televisieshows en films is toegenomen door de populariteit van streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Apple TV+. Werknemers bij streamingdiensten krijgen momenteel minder betaald dan werknemers die voor televisieshows werken.

De landelijke staking gaat door als er vóór maandag geen nieuw akkoord wordt gesloten, aldus de IATSE. Allereerst zullen de grote studio's worden platgelegd.

'Studio's hard bezig om alsnog deal te sluiten'

Deze week onderhandelt de vakbond nog verder met producenten over zaken als werk- en rusttijden en loonsverhogingen voor degenen die aan de onderkant van de loonschaal zitten. Volgens de producenten, die verenigd zijn in de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), zijn studio's hard bezig om tot een deal te komen.

De laatste grote staking in Hollywood vond eind 2007, begin 2008 plaats en werd georganiseerd door scenarioschrijvers. De actie duurde drie maanden en dwong scriptshows tot stoppen. Televisienetwerken lieten uit nood herhalingen van comedy's en drama's zien.