De eerste dag dat een coronatoegangsbewijs voor bioscoopbezoekers verplicht is, verloopt rustig. Dat laat de bioscoopkoepel NVBF desgevraagd weten aan persbureau ANP. Vanaf zaterdag moet iedereen vanaf dertien jaar een coronatoegangsbewijs bij zich hebben om toegang te krijgen tot een horecazaak, sportevenement of een kunst- en cultuurinstelling.

"Er is begrip onder de bezoekers en er zijn geen incidenten", zegt NVBF-voorzitter Gulian Nolthenius. Bezoekers moeten bij de deur kunnen aantonen dat ze maximaal 24 uur geleden negatief getest zijn op het coronavirus, van COVID-19 hersteld zijn of hiertegen volledig zijn gevaccineerd. Dat kan bijvoorbeeld via de CoronaCheck-app.

De bioscoopkoepel kan nog niets kwijt over de bezoekerscijfers van de eerste dag met de coronatoegangsbewijzen. Daarvoor is het volgens de voorzitter nog te vroeg om er iets over te zeggen.

Nolthenius benadrukt dat het belangrijk is de komende week nog even af te wachten "om een goed oordeel te kunnen vormen".

Eerder was de bioscoopkoepel kritisch over de verplichting van een coronapas bij een bioscoopbezoek. De sector stuurde een brandbrief naar de Tweede Kamer met het verzoek de plannen van het demissionaire kabinet aan te passen. De coronatoegangsbewijzen werpen volgens de NVBF een enorme bezoekersdrempel op waardoor het bioscoopbezoek flink zou teruglopen.