Disney heeft rechtszaken aangespannen tegen een van de stripmakers en erfgenamen van andere stripmakers achter superhelden als Iron Man en Spider-Man. Daarmee wil het entertainmentconcern een einde maken aan de discussie over wie de rechten op de helden heeft, meldt The Hollywood Reporter.

Onder anderen Larry Lieber, die hielp bij het creëren van de personages Iron Man, Thor en Ant-Man, is aangeklaagd door Disney. Lieber is de broer van de een paar jaar terug overleden stripauteur Stan Lee, die ook wel wordt beschouwd als de grote man achter de Marvel-helden.

Ook richt het concern zich op de erfgenamen van Steve Ditko en Donald L. Heck. Zij waren medebedenker van respectievelijk Spider-Man en Black Widow.

Volgens Disney, dat in 2009 miljarden dollars betaalde voor de overname van Marvel, hebben de aangeklaagde partijen onlangs laten weten dat ze de rechten op de door hen gemaakte creaties weer terug wilden hebben.

De erfgenamen van Ditko verwezen daarbij naar Amerikaanse wetgeving die het mogelijk maakt om rechten die ooit aan uitgevers overgedragen zijn, na bepaalde tijd weer terug te vorderen. Disney zou Ditko's rechten op Spider-Man daarom in juni 2023 weer terug moeten geven.

Rechten lagen volgens Disney altijd bij Marvel

Het entertainmentconcern verzet zich hiertegen en eist van de rechter een "bevestiging" dat de stappen ongeldig zijn, simpelweg omdat ze helemaal geen rechten op de door hen gemaakte figuren zouden hebben gehad. Daardoor zouden de rechten volgens Disney altijd bij Marvel hebben gelegen. Disney stelt dat het met de overname van Marvel vervolgens alle rechten op de stripfiguren in handen heeft gekregen.

De strips van Marvel werden de afgelopen jaren vrijwel allemaal verfilmd. Deze reeks ontpopte zich tot een van de succesvolste filmreeksen in de geschiedenis van Hollywood. Als Disney de zaken zou verliezen, zou het zijn winsten op Marvel-films mogelijk moeten delen met de andere rechthebbenden.

Jaren terug speelde al een vergelijkbare zaak tussen Disney en de erfgenamen van stripauteur Jack Kirby, die eveneens voor Marvel werkte. Met de familie van Kirby is Disney in 2014 een schikking overeengekomen.