Nieuwe versie van het klassieke verhaal van Charles Dickens over een jonge zwerver die voor galg en rad opgroeit.
#

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Alweer een Oliver Twist denkt u wellicht? Dat valt wel mee. Volgens de Internet Movie Database zijn er de vorige eeuw inderdaad zo'n 20 filmversies gemaakt van Oliver Twist; de eerste in 1909, de laatste in 1999. Maar die laatste was een miniserie, en de voorlaatste (met Elijah Wood in een rolletje) was ook al voor televisie gemaakt. En de laatste twee filmversies, uit 1991 en 1974, waren allebei tekenfilms. Zodat we voor de laatste, voor de bioscoop gemaakte filmversie met acteurs in plaats van animatie al snel bij die van David Lean uit 1948 uitkomen. Kortom: het is eigenlijk hoog tijd voor een hedendaagse versie van Charles Dickens klassieker uit 1837.

Vrek

Roman Polanski, ook alweer 72, putte na zijn Oscartriomf met The Pianist opnieuw uit zijn eigen ervaringen als kind in het joodse getto van Warschau. Dit keer voor de trieste avonturen van Oliver Twist (Barney Clark), hangjongere avant la lettre. De tienjarige weesjongen probeert zich in Victoriaans Londen (opgenomen in Praag) in leven te houden met kruimeldiefstallen. Hij belandt al snel in handen van de vrek Fagin (gespeeld door Ben Kingsley), die een bende zakkenrollers voor zich heeft werken. De joodse Polanski schrok er niet voor terug om net als in eerdere filmversies van Fagin een karikaturale jood met een haakneus te maken.

Ook voor de rest bleef hij trouw aan het boek, waarmee hij een keurige boekverfilming afleverde. Niets mis mee, maar het blijft jammer dat de regisseur van Chinatown en Rosemary's Baby zijn laatste jaren slijt met veredelde opdrachtfilms zonder eigen smoel, The Pianist uitgezonderd.

Het Parool: "schitterend uitgevoerd studiorealisme, uitvergroot en zwaar aangezet, vol karakteristieke koppen en voortreffelijk geacteerde personages."
De Volkskrant: "blanco personage in schitterend, overvol decor"
In 19 zalen