Voormalig schaakster Nona Gaprindashvili eist 5 miljoen dollar (ruim 4,2 miljoen euro) van Netflix omdat er volgens haar valse beweringen worden gedaan in de populaire serie The Queen's Gambit, schrijft Deadline.

De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Walter Tevis uit 1983 en gaat over Beth Harmon (gespeeld door Anya Taylor-Joy), die in de jaren zestig als jonge vrouw furore maakt in de overwegend mannelijke schaakwereld.

In de serie wordt een vergelijking gemaakt tussen het personage van Taylor-Joy en de persoon Gaprindashvili. Tijdens een partij van Harmon wordt gezegd dat de Sovjet-schaakster wereldkampioene bij de vrouwen was en, net als Harmon, nog nooit tegen mannen heeft gespeeld.

Volgens de tachtigjarige schaakster is dat niet waar en is die bewering eveneens seksistisch en kleinerend. In 1968, het jaar waarin de Netflix-aflevering met de bewuste uitspraak zich afspeelt, had Gaprindashvili naar eigen zeggen al tegen ten minste 59 mannelijke schakers gespeeld. Tegen 28 daarvan speelde ze zelfs gelijktijdig in dezelfde partij.

Volgens de aanklacht heeft Netflix "schaamteloos en opzettelijk" gelogen over de prestaties van Gaprindashvili, puur en alleen om meer drama te creëren en de fictieve prestaties van Harmon extra uit te lichten. "Netflix maakte zo een echte vrouwelijke pionier, die in die tijd daadwerkelijk tegen mannen speelde en hen ook versloeg, belachelijk."

Netflix laat weten veel respect te hebben voor Gaprindashvili en haar carrière, maar is tegelijkertijd van mening dat de aanklacht geen zin heeft.

Bekijk de trailer van The Queen's Gambit
133
Bekijk de trailer van The Queen's Gambit