De bioscoopsector heeft de Tweede Kamer in een brandbrief gevraagd om de coronapas niet verplicht te stellen bij een bezoek aan filmtheaters. Op de coronapersconferentie van het demissionaire kabinet werd dinsdagavond bekendgemaakt dat men vanaf 25 september alleen nog naar de film kan met een geldig coronatoegangsbewijs.

"Het toelaten van bezoekers met coronatoegangsbewijzen gaat ertoe leiden dat minder bezoekers naar de film zullen gaan: de coronatoegangsbewijzen werpen simpel gezegd een enorme bezoekersdrempel op", zegt voorzitter Gulian Nolthenius van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

"Daarnaast komen de steunpakketten te vervallen per 1 oktober terwijl die ondersteuning voor bioscopen en filmtheaters onder deze omstandigheden zo hard nodig is."

Bezoekers van de bioscoop moeten vanaf 25 september kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, niet langer dan zes maanden geleden zijn hersteld van COVID-19 of maximaal 24 uur voor aanvang van de film een coronatest hebben laten afnemen.

Eerder is ook in andere landen gebleken dat het bioscoopbezoek flink terugliep als er om een coronapas werd gevraagd. Vooral jongeren, een belangrijke doelgroep van de bioscopen, hebben vaak nog niet beide vaccinaties gehad en vinden het te veel moeite om zich te laten testen voor een bioscoopbezoek.

De sector heeft de brief dinsdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd in de hoop dat de plannen van het demissionaire kabinet worden aangepast.

Museumvereniging hoopt nog op steun

De Museumvereniging zegt blij te zijn dat musea weer meer mensen mogen verwelkomen. "Dat is een hele mooie stap vooruit: museumbezoek mag weer zoals vóór corona."

"Tegelijk zijn we er nog niet: uit de jaarcijfers over 2020 blijkt dat veel musea hebben ingeteerd en bezuinigd. En de inkomsten blijven ook nog een poos lager, vooral in musea die voorheen veel buitenlandse bezoekers hadden. Financieel is het zware weer nog niet voorbij. Tot juli 2022 is de prognose dat musea nog 130 miljoen euro mislopen. Daarom blijft steun ook na deze maand nodig."

"Met steun kunnen musea weer meer activiteiten organiseren. Dat helpt hen weer meer eigen inkomsten te genereren, en zo kunnen ze bezoekers weer veel moois en leuks bieden."