Filmmaker Mijke de Jong mag dit jaar het Gouden Kalf voor de Filmcultuur in ontvangst nemen. Ze krijgt de prijs uit handen van de raad van toezicht en directeur-bestuurder van het Nederlands Film Festival (NFF) voor haar bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur.

De Jong ontvangt de prijs voor het "inspelen op de actualiteit van de welvarende samenleving", waarmee ze "werelden en publiek bijeenbrengt". "Zij creëert een oeuvre dat niemand die het ziet onberoerd laat. Zij daalt met haar films af in de barsten en scheuren die onze welvarende samenleving vertoont en doet dat vaak letterlijk met haar hele hebben en houden", luidt de toelichting van het Nederlands Film Festival.

"Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Halleluja, wat een eer!", laat de regisseuse van films als Joy en Het zusje van Katia in een reactie weten. De Jong won in 2007 al eens het Gouden Kalf voor Beste Regie voor de film Tussenstand. Met Joy uit 2010 won ze de prijs voor de beste film. Ook kregen haar films internationale aandacht, waaronder een onderscheiding op het internationale filmfestival van Berlijn voor Bluebird.

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur wordt sinds 1981 uitgereikt aan personen en instanties die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de Nederlandse filmcultuur. Eerdere winnaars zijn onder anderen Jac. Goderie (2019), Monique van de Ven (2018), Willeke van Ammelrooy (2012), Rutger Hauer (2008) en Paul Verhoeven (1992).

De Gouden Kalveren worden op vrijdag 1 oktober uitgereikt. Eerder werd bekend dat er dit jaar bij het uitreiken van de acteerprijzen geen onderscheid naar sekse wordt gemaakt.