De makers van The Crown willen zich voorlopig niet wagen aan het bespreken van recente gebeurtenissen binnen het Britse koningshuis in de serie. Ze leggen aan Broadcast News uit dat er minstens tien jaar moet verstrijken om gebeurtenissen goed te kunnen duiden.

Het plan is dat er na een zesde seizoen een einde komt aan The Crown, waar nu vier seizoenen van te zien zijn op Netflix. Dan is het volledige verhaal van het leven van koningin Elizabeth II nog niet verteld, maar maker Peter Morgan vindt het te vroeg om al iets over de recentere jaren te maken.

"Peter heeft heel duidelijk uitgelegd dat er enige tijd overheen gaat voordat hij bepaalde gebeurtenissen goed kan duiden", legt producent Suzanne Mackie uit. "Het kost minimaal tien jaar om een periode in een bepaald perspectief te kunnen plaatsen, om te begrijpen wat de betekenis is geweest van bepaalde zaken. Peter is daar erg stellig in, en ik denk niet dat hij daarvan gaat afwijken."

De kracht van The Crown is volgens de makers ook dat de verhalen over de Windsors die iedereen globaal wel kent, in een historische context worden geplaatst. "Peter zoekt onder de oppervlakte en probeert de nuances te vinden. Als hij van die formule afwijkt, verliest het die specifieke toon en duiding. We zijn bang dat de serie dan gekunsteld gaat aanvoelen."

Op dit moment werken de makers aan het vijfde seizoen. Actrice Imelda Staunton zal de rol van koningin Elizabeth overnemen van haar collega Olivia Colman, die de rol de afgelopen twee seizoenen speelde. Elizabeth Debicki gaat prinses Diana spelen.