Frank Houtappels is maandag verrast met een koninklijke onderscheiding. De toneel-, scenario- en liedjesschrijver kreeg het lintje door de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema uitgereikt voor zijn belangrijke bijdragen aan de Nederlandse televisie- en filmcultuur.

Houtappels werd geprezen voor zijn veelomvattende oeuvre dat "van grote betekenis was en is voor onze samenleving", zei Halsema in haar toespraak.

Houtappels maakt zware maatschappelijke thema's voor een breed publiek toegankelijk. Ook hebben personages met een lhbti+-achtergrond mede dankzij hem een plek in het Nederlandse serie- en filmaanbod. Houtappels zei vlak nadat hij het lintje in ontvangst had genomen, "totaal verrast" te zijn met de onderscheiding.

De afgelopen 25 jaar schreef Houtappels tal van scenario's voor films en televisieseries als Familie Kruys, April, May en June, Het Klokhuis, Koefnoen en Ja Zuster, Nee Zuster. Ook won hij diverse prijzen.

Zo kreeg hij in 2008 de Zilveren Nipkowschijf voor Het Vrije Schaep. Voor de tv-serie Gooische Vrouwen mocht Houtappels een jaar later een Gouden Televizier-Ring in ontvangst nemen.