De Nederlandse bioscopen hebben zaterdag, op de dag van de heropening na een sluiting van bijna zes maanden, een drukke dag gehad. De meestbezochte film was met afstand het Nederlandse epos De Slag om de Schelde, waar zaterdag in totaal negentienduizend mensen naartoe gingen.

Dat bevestigen September Film, WW Entertainment en Disney, de distributeurs van de drie best bezochte films.

Met twaalfduizend kaartjes stond Jandino Asporaats comedy Judeska in da House op de tweede plaats. De derde plek was voor de Disney-film Cruella, een liveactionspin-off van de klassieker 101 Dalmatiërs. Die laatste titel is opvallend, omdat de familiefilm ook al twee weken (tegen extra betaling) op streamingdienst Disney+ te zien is. De titel draait vooralsnog niet in de bioscopen van Pathé.

Hoewel bioscopen op dit moment maximaal vijftig bezoekers per zaal mogen ontvangen, wist De Slag om de Schelde negentienduizend bezoekers te trekken. Een woordvoerder van distributeur September Film spreekt zondagochtend dan ook van een "droomopening".

De Beentjes van Sint-Hildegard trok voor de pandemie - dus met een volledige capaciteit - op de eerste zaterdag 21.000 bezoekers. De comedy met en van Herman Finkers werd uiteindelijk de best bezochte Nederlandse bioscooptitel van 2020.

De Slag om de Schelde

De Nederlandse bioscopen lijken met deze eerste cijfers Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te volgen. Ook daar waren de bezoekersaantallen in mei ondanks de beperkte capaciteit vergelijkbaar met de cijfers van voor de coronacrisis.

De Slag om de Schelde van regisseur Matthijs van Heijningen gaat over de grootste veldslag die in de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied plaatsvond. De slag vond in het najaar van 1944 plaats in Zeeland, toen de nazi's de zeearm richting Antwerpen afsloten om de toevoer van voorraden naar de geallieerde legers af te sluiten. De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters, Jan Bijvoet en Tom Felton.

De cast en crew, inclusief de Britse ster Felton, waren zaterdagochtend bij de eerste vertoning van De Slag om de Schelde in Pathé Tuschinski in Amsterdam. De film zou eigenlijk in december in de bioscopen draaien en moest de kersthit van 2020 worden. Maar een dag na de première gingen alle bioscopen dicht vanwege pandemie.

Drie jonge mensen strijden voor vrijheid in trailer De Slag om de Schelde
136
Drie jonge mensen strijden voor vrijheid in trailer De Slag om de Schelde