Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Nomadland

Nomadland wint Oscars voor beste film, actrice en regisseur

Nomadland is zondag de grote winnaar bij de Oscars geworden. De film over een vrouw (Frances McDormand) die na het overlijden van haar man als moderne nomade rondtrekt door de Verenigde Staten, won de award voor beste film. Daarnaast werd McDormand uitgeroepen tot beste actrice en Chloé Zhao tot beste regisseur.
Door ANP/NU.nl

Zhao is pas de tweede vrouw ooit die een Academy Award krijgt in die categorie. De eerste was Kathryn Bigelow, die de Oscar in 2010 kreeg voor The Hurt Locker.

Normaal gesproken wordt de Oscar voor beste film aan het eind van de avond uitgereikt, maar dat gebeurde deze keer niet. Daarna volgden nog twee categorieën: die voor beste actrice en beste acteur.

Die laatste prijs werd gewonnen door Anthony Hopkins voor The Father, waarin hij de dementerende vader van Anne (Olivia Colman) speelt. De 83-jarige acteur is de oudste acteur ooit die een Oscar heeft gewonnen, Christopher Plummer was met 82 jaar de vorige recordhouder. Hopkins was zelf niet aanwezig bij de ceremonie en er volgde dan ook geen speech.

Beeld uit video: Anthony Hopkins had Oscar op 83-jarige leeftijd niet meer verwacht
Afspelen knop

Anthony Hopkins had Oscar op 83-jarige leeftijd niet meer verwacht

Anthony Hopkins had Oscar op 83-jarige leeftijd niet meer verwacht

Youn Yuh-jung eerste Aziatische actrice met Oscar voor beste bijrol

De Zuid-Koreaanse Youn Yuh-jung, die te zien was in Minari, werd uitgeroepen tot beste actrice in een bijrol en is daarmee de eerste Aziatische actrice die die prijs wint. Minari gaat over een Koreaans-Amerikaanse familie die naar Arkansas verhuist om de Amerikaanse droom na te jagen.

Daniel Kaluuya won de prijs voor beste mannelijke bijrol vanwege zijn spel in Judas and the Black Messiah. De film gaat over een FBI-informant die infiltreert in de Black Panther Party om de voorzitter (Daniel Kaluuya) in de gaten te kunnen houden.

In zijn dankwoord richtte de Britse acteur zich kort tot zijn moeder, die vanuit het Verenigd Koninkrijk keek met zijn zus. "Het is ongelooflijk. Mijn moeder ontmoette mijn vader, ze hadden seks, het is geweldig."

De opmerkelijke passage in zijn dankspeech na het winnen van de Oscar voor beste mannelijke bijrol was ogenschijnlijk wat ongemakkelijk voor de moeder van de acteur. In de persruimte liet Kaluuya weten dat hij de uitspraak eruit had gefloept en hij had het vermoeden dat zijn moeder hem al diverse sms'jes had gestuurd. Zelf haalde hij er lachend zijn schouders over op. "Het lijkt me duidelijk dat al onze ouders seks hebben gehad."

Beeld uit video: Oscars 2021: historische winnaars, seksgrap en wolvengehuil3:24
Afspelen knop

Oscars 2021: historische winnaars, seksgrap en wolvengehuil

Oscars 2021: historische winnaars, seksgrap en wolvengehuil

Geen Oscar voor Srebrenica-film Quo vadis, Aida?

De prijs voor beste internationale film ging naar de Deense film Druk. Daarmee werd onder meer het Srebrenica-drama Quo vadis, Aida?, waarin diverse Nederlandse acteurs te zien zijn, uit Bosnië verslagen.

Druk is mede geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Topkapi Films. De film, die in de Verenigde Staten uitkwam onder de naam Another Round, was bij de bookmakers al favoriet. Druk vertelt over vier docenten, gespeeld door onder anderen Mads Mikkelsen, die bij wijze van experiment voortaan met alcohol op voor de klas gaan staan.

Quo vadis, Aida
Still uit Quo vadis, Aida?

Soul is beste animatiefilm

Het beeldje voor beste animatiefilm kwam zondag in handen van Soul, dat eveneens de prijs voor beste originele filmmuziek in de wacht sleepte. My Octopus Teacher werd uitgeroepen tot beste documentaire.

De 93e editie van de Oscars vond zondag plaats vanuit het Dolby Theatre in Los Angeles en Union Station in dezelfde stad. De genomineerden bevonden zich in Union Station, vergezeld door maximaal één gast.


Lees meer over:

OscarsFilms & SeriesMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen