Bioscopen en filmhuizen in Nederland zouden na eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen binnen een week weer kunnen draaien. Dat laat Gulian Nolthenius, directeur van de brancheorganisatie voor alle bioscopen en filmtheaters in Nederland (NVBF), desgevraagd aan NU.nl weten.

Om de bioscopen te kunnen openen, moeten er echter wel eerst versoepelingen bekendgemaakt worden, en dat lijkt er volgens Nolthenius voorlopig niet in te zitten.

"De komende versoepelingen zullen vooral gelden voor het voortgezet onderwijs, de detailhandel en de horeca. Daar zitten wij (de bioscoopbranche, red.) nog niet bij. Maar je weet het nooit. Wie weet wat er kan gebeuren als de huidige situatie sterk verbetert. Je merkt en voelt dat de maatschappij zit te springen om versoepelingen, maar men zit met een duivels dilemma."

Andere sectoren, zoals de festivalbranche, hebben eerder laten weten dat veel bedrijven waar ze mee samenwerken voor hun voortbestaan vechten door de coronacrisis en dat specialistische medewerkers waarschijnlijk niet in voldoende mate beschikbaar zullen zijn.

Nolthenius zegt dat de bioscopen daar geen last van zullen hebben: "Ik ga ervan uit dat bioscopen binnen een week weer open kunnen als dat mag. Dat kan snel. Bioscopen zijn gereorganiseerd en veel jongeren die voorheen in bioscopen werkten zijn andere dingen gaan doen, maar er zijn nog steeds veel jongeren beschikbaar. Zowel vast als flexibel. Het bioscooppersoneel staat langs de zijlijn en wil weer graag aan het werk. Die zijn absoluut beschikbaar."

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakte bekend dat de overheid een app ontwikkeld heeft waarmee bezoekers kunnen aantonen dat ze geen corona hebben.