Actrice Cloris Leachman is in de nacht van dinsdag op woensdag op 94-jarige leeftijd overleden, meldt haar publicist woensdag. Ze won in 1972 een Oscar voor haar bijrol in The Last Picture Show. Ook kreeg de Amerikaanse in haar carrière van bijna zeven decennia acht Emmy Awards.

Leachman stond vooral bekend om haar komische typetjes en brak in de jaren zeventig door als Phyllis Lindstrom in de serie The Mary Tyler Moore Show. Die rol leverde haar de spin-off Phyllis op, waarvoor ze onder meer twee Emmy's en een Golden Globe won.

Ook op latere leeftijd speelde Leachman in een groot aantal films en series, waaronder de populaire sitcom Malcolm in the Middle. Daarvoor won ze in 2000 en 2006 een Emmy Award.

Daarna was de actrice nog te zien in producties als Raising Hope, American Gods en de nieuwe versie van Mad About You. Ze verzorgde ook veel stemmen in tekenfilms, zoals Phineas and Ferb.

De actrice overleed in haar slaap in haar woonplaats Encinitas in Californië.

Hollywood reageert op overlijden

Hollywood reageert verslagen op haar overlijden. Verscheidene sterren roemen Leachman op sociale media. "Werkelijk origineel en buitengewoon", noemt actrice Reese Witherspoon de prestaties van haar collega op Twitter.

Talkshowpresentatrice Ellen DeGeneres, die in The Ellen Show met Leachman samenwerkte, is de actrice dankbaar:"Ik heb veel geluk dat ik de kans kreeg om met haar samen te werken. Ze zal gemist worden."

Acteur Mark Hamill noemt de overleden actrice een "uniek mens, dat alles kon".