Halle Berry keek als kind graag naar zwarte vrouwen die hoofdrollen speelden in films of series, maar ze vond het lastig om zichzelf daarin te herkennen. Dat zegt de actrice volgens Amerikaanse media in de documentaire American Masters: How It Feels to Be Free.

"Ik had eerst moeite om mezelf te identificeren met andere zwarte vrouwen", vertelt de 54-jarige Berry. Pas toen ze Diahann Carroll zag in de comedyserie Julia, wist ze welk type vrouw ze wilde zijn.

"Ik zag Carroll als de ster van een show. Ze was ook nog eens knap en goed opgeleid. Dat deed me beseffen dat ik waarde had", aldus Berry.

Dat het zien van zwarte vrouwen op televisie belangrijk was voor Berry, had volgens de actrice onder meer te maken met haar thuissituatie. "Ik was een zwart kind dat werd opgevoed door een witte vrouw, dus thuis had ik die voorbeelden niet. Het was daarom belangrijk voor me om die wel op televisie te zien."

Berry heeft in het verleden meermaals hard uitgehaald naar de organisatie van de Oscars. Ze vindt dat er te weinig aandacht is voor zwarte actrices. Berry won in 2002 een Oscar voor beste actrice voor haar rol in Monster's Ball, maar sindsdien heeft geen enkele zwarte vrouw de prestigieuze filmprijs weten te bemachtigen