Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Film over Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd krijgt geen disclaimer

De Oost, een film over de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd in 1946, krijgt geen speciale disclaimer. De Federatie Indische Nederlanders (FIN) zei eerder dat de producent hiertoe bereid was, maar aan NU.nl laat hij desgevraagd weten dat dit niet het geval is.
Door NU.nl/ANP

Volgens producent Sander Verdonk werden weliswaar gesprekken over een eventuele disclaimer gevoerd, maar heeft hij slechts gezegd over de vorm en inhoud van zo'n disclaimer te willen nadenken.

De FIN is bang dat de film een onjuist en eenzijdig beeld geeft van de situatie in Nederlands-Indië, de voormalige Nederlandse kolonie die nu Indonesië heet. De organisatie wil dit met behulp van een disclaimer ondervangen.

Met name de trailer van de film leidde tot veel kritiek. Daarin worden Nederlandse militairen afgebeeld in zwarte uniformen, draagt KNIL-kapitein Raymond Westerling een snor en wordt een gotisch lettertype gebruikt. Al deze elementen zouden aan nazi-Duitsland doen denken.

Beeld uit video: Eerste beelden van Nederlandse film over Indonesische onafhankelijkheidsoorlog0:45
Afspelen knop

Eerste beelden van Nederlandse film over Indonesische onafhankelijkheidsoorlog

Eerste beelden van Nederlandse film over Indonesische onafhankelijkheidsoorlog

'Onze helden worden als nazi's weggezet'

Die beelden leidden tot veel ophef bij onder anderen Indische Nederlanders en oorlogsveteranen. "Onze helden worden als nazi's weggezet. Dit is een puur anti-Nederlandse propagandafilm", zei FIN-voorzitter Hans Moll eerder.

Betrokkenen, maar ook kijkers, hebben het recht om te weten dat de film vooral een interpretatie van de producent en de regisseur is", vindt Moll.

Filmproducent New Amsterdam Film Company noemde de kritiek voorbarig. De release van De Oost heeft nog geen exacte datum gekregen, maar staat gepland voor 2021.

Verbetering: De originele kop van dit artikel was: Film over Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd krijgt disclaimer na kritiek. Deze is na de reactie van de producent aangepast. De FIN meldde dat producent Sander Verdonk bereid was een disclaimer toe te voegen, maar Verdonk liet later aan NU.nl weten dat hij er alleen over wilde nadenken.


Lees meer over:
Nederlands-IndiëFilms & SeriesIndonesiëMedia en CultuurKoloniale geschiedenis

Aanbevolen artikelen