Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland, gaat de langverwachte film Wonder Woman 1984 vooralsnog niet vanaf 16 december vertonen. Dat heeft een woordvoerder dinsdag in gesprek met NU.nl bevestigd. De film is wel te zien in de negentien zalen van Kinepolis.

Volgens Pathé heeft distributeur Warner Bros. eenzijdig de zakelijke voorwaarden aangepast. Daardoor is er nu "geen overeenstemming over de vertoningsvoorwaarden".

"Wij zijn ons ervan bewust dat onze bezoekers enorm uitkijken naar deze film en we zetten alles op alles om Wonder Woman 1984 - onder de juiste vertoningsvoorwaarden - vanaf 17 december te vertonen in onze bioscopen." Op die dag gaat de nieuwe speelweek van start.

Het bedrijf stelt alleen films te vertonen als de voorwaarden vooraf "naar tevredenheid van beide partijen" met de distributeurs zijn afgestemd. "Dat is nu niet anders dan anders."

Bioscoopketen Vue zou in dezelfde situatie als Pathé zitten. Een woordvoerder laat weten momenteel met Warner te onderhandelen.

Warner Bros. brengt de film hoe dan ook uit

Warner laat dinsdag weten niet inhoudelijk te willen reageren op de kwestie. "Wij brengen de film op 16 december uit", meldt een woordvoerder. Hij kan niet zeggen in welke zalen de film dan te zien is. Pathé en Vue bezitten het grootste deel van de commerciële bioscopen in Nederland.

Nederland zou een van de eerste landen zijn waar Wonder Woman 1984 te zien is. De bioscopen leken in eerste instantie blij te zijn met het nieuws dat de actiefilm met actrice Gal Gadot toch uitkwam in december. Veel grote Hollywoodtitels zijn vanwege de coronacrisis uitgesteld tot ver in 2021.

Volgens Pathé staan de gesprekken rond Wonder Woman 1984 los van de discussie over het plan van Warner om in 2021 grote films tegelijkertijd in de bioscopen en op hun streamingplatform HBO Max uit te brengen. Amerikaanse bioscoopexploitanten en veel filmmakers, zoals Christopher Nolan, zijn niet blij met dit plan. Nolan maakte eerder met Warner onder meer Tenet, een van de weinige grote bioscoopfilms die Hollywood wel dit jaar heeft uitgebracht.

Warner Bros. Nederland liet afgelopen vrijdag in een korte reactie weten dat alle grote films van de studio ook in 2021 in de bioscopen te zien zullen zijn. HBO Max wordt momenteel niet in Nederland aangeboden. Maar de baas van HBO Max meldde vorige week wel dat de dienst in de loop van 2021 in Europa wordt uitgerold.

Bekijk hier de trailer van Wonder Woman 1984
180
Bekijk hier de trailer van Wonder Woman 1984