De bioscopen in Hongkong gaan wederom dicht. Wegens de dreigende vierde coronagolf in de speciale bestuurlijke regio van China zijn bezoekers twee weken lang niet welkom in de filmhuizen, meldt onder meer Deadline woensdag.

De maatregel in het ruim zeven miljoen inwoners tellende Hongkong is aan het begin van deze week ingegaan. Als de bioscopen op 16 december opengaan, dan zou de film Wonder Woman 1984 op de geplande releasedatum van 17 december in première kunnen gaan.

De vorige Wonder Woman-film was erg populair in Hongkong en bracht in 2017 zo'n 6,5 miljoen dollar (ruim 5,3 miljoen euro) in het laatje.

Afgelopen zondag, maandag en dinsdag werden respectievelijk 115, 76 en 82 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Hongkong. China houdt het aantal nieuwe besmettingen in Hongkong nauwlettend in de gaten.

De horecagelegenheden, musea en pretparken in de regio waren al dicht. De bioscopen in Hongkong waren tussen eind maart en begin mei ook gesloten. En in juli gingen ze opnieuw dicht. Sinds eind augustus konden liefhebbers weer naar de film.

De Chinese markt is een van de belangrijkste afzetmarkten voor internationale films. Ook Hollywood kijkt al maandenlang gespannen toe hoe de restricties in het ruim 1,3 miljard inwoners tellende land zich ontwikkelen. Bioscopen in China gingen in augustus na een half jaar weer open.

Ook in de rest van de wereld hebben bioscoopbezoekers met uiteenlopende restricties te maken. Engelse bioscopen zijn op dit moment toegankelijk en in Frankrijk gaan de bioscopen op 15 december weer open. Duitsland houdt de filmhuizen tot minstens 10 januari gesloten, werd deze week bekendgemaakt.