De release van het derde deel van de film Fantastic Beasts is uitgesteld tot de zomer van 2022 door het gedwongen vertrek van hoofdrolspeler Johnny Depp. Dat maakte Warner Bros vrijdag bekend.

Depp liet eerder op de dag weten gevraagd te zijn door Warner Bros om ontslag te nemen van de Harry Potter-spin-off. De filmstudio bevestigt dat nieuws nu.

De acteur was gevraagd te vertrekken nadat hij eerder deze week een rechtszaak tegen de Britse tabloid The Sun verloor. Depp had de krant aangeklaagd vanwege smaad, nadat The Sun hem een "wife beater" had genoemd in een artikel uit 2018 na beschuldigingen van zijn ex-vrouw Amber Heard.

Een rechter oordeelde maandag dat niet is bewezen dat er sprake was van smaad en dat Depp haar wel zou hebben mishandeld.

Door het vertrek van Depp loopt de productie vertraging op, waardoor de release wordt uitgesteld. Wie de acteur opvolgt als Grindelwald, de rol die Depp speelde in de films, is nog niet bekend

Opnames liepen al meer vertraging op

De opnames van Fantastic Beasts 3 zijn onlangs gestart. Die zouden eigenlijk vorig jaar al beginnen, maar door een teleurstellende opbrengst van het tweede deel werd het filmen uitgesteld. Daarna gooide de coronacrisis - die de productie van meerdere films en series stillegde - roet in het eten.

Fantastic Beasts and Where to Find Them was in 2016 een grote hit. De film bracht wereldwijd meer dan 800 miljoen dollar op. Het tweede deel The Crimes of Grindelwald bleef vorig jaar steken op 650 miljoen dollar.

De Fantastic Beasts-reeks is gebaseerd op de boeken van Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling. In de films spelen onder meer Eddie Redmayne, Ezra Miller, Katherine Waterston en Colin Farrell.