De Veroordeling, de film over de rechtszaak na de moord op de weduwe Wittenberg in 1999, verschijnt op 14 januari in de bioscoop. Dat heeft distributeur September Film woensdag bekendgemaakt.

Het is niet bekend of en wanneer De Veroordeling ook op een streamingdienst zal verschijnen. In januari 2019 werd bekend dat de opnames van de film diezelfde maand zouden beginnen.

Fedja van Huêt, Yorick van Wageningen en Lies Visschedijk spelen de hoofdrollen. De film is gebaseerd op het boek De Deventer moordzaak: Het complot ontrafeld van onderzoeksjournalist Bas Haan.

In De Veroordeling wordt Haan (Van Huêt) in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp van degenen die Michaël de Jong, de klusjesman van de weduwe, van moord beschuldigen gezogen. Een mediahetze is het gevolg, waardoor het leven van 'de klusjesman' en zijn partner verandert in een nachtmerrie.

Teaser De Veroordeling
49
Teaser De Veroordeling

Deventer moordzaak niet onomstreden

De Deventer moordzaak staat inmiddels te boek als een van de langstlopende moordzaken en mogelijk de meest omstreden strafzaak in de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht.

De vraag die altijd centraal heeft gestaan, is of er sprake is geweest van een justitiële dwaling met betrekking tot het bewijsmateriaal op grond waarvan de veronderstelde dader, Ernest Louwes, is veroordeeld.

Justitie begon nieuw onderzoek om rol 'klusjesman' te onderzoeken

Louwes werd in eerste instantie vrijgesproken, maar eind 2000 in hoger beroep alsnog veroordeeld. Zijn gevangenisstraf werd in 2003 echter opgeschort, toen de Hoge Raad besliste dat er gegronde redenen waren voor een revisie van de zaak. In 2004 werd Louwes opnieuw veroordeeld.

Het ministerie van Justitie begon in 2006 een nieuw onderzoek. Dat gebeurde mede op verzoek van Maurice de Hond, die betoogde dat 'de klusjesman' een rol speelde in de zaak.