Sterk drama waarin Mark Wahlberg en Oukasts 'André 3000' pleegbroers spelen die de dood van hun moeder willen wreken

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

Met Four Brothers wilde John Singleton (Boyz in the Hood) een hedendaagse western maken, met als uitgangspunt 'wrekers in een stadje waar de slechteriken de dienst uitmaken'. En dus verplaatste Singleton zijn losjes aan de western The Sons of Katie Elder (1965) ontleende gegeven naar een beruchte wijk van Detroit, waar hooguit corrupte politieagenten komen, en dan alleen om hun smeergeld te incasseren. Daar wordt een oudere dame bij een overval op een buurtwinkel bruut vermoord. Maar deze dame blijkt ook de pleegmoeder van vier harde jongens, twee blank (Mark Wahlberg en Garrett Hedlund) en twee zwart (André Benjamin, beter bekend als André 3000 van Outkast, en Tyrese Gibson).

Wraakoefening

Nadat ze hun pleegmoeder hebben begraven zweren de broers haar moordenaar te vinden. In de politie hebben ze geen vertrouwen: "die kunnen nog geen tieten in een stripteasetent vinden" stelt Bobby (Mark Wahlberg) gevat. Hun eigen weinig zachtzinnige onderzoeksmethodes zetten meer zoden aan de dijk: nog voor de film goed en wel halverwege is hebben ze de daders al opgespoord. Maar er zit meer achter deze op het oog simpele overval met dodelijke afloop. De wraakzuchtige Bobby wil doorspeuren, maar family man Jeremiah (André Benjamin) denkt liever aan zijn gezin en zijn bedrijf- hij heeft meer te verliezen. Dat maakt de tweede helft van Four Brothers ook nog interessant, want de afloop van deze wraakoefening laat zich steeds minder makkelijk voorspellen.

Sneeuw

Singleton, die de afgelopen jaren formulewerk als Shaft en 2Fast 2Furious maakte, draait zijn hand niet om voor een spectaculaire achtervolging in de sneeuw of een spannende shoot-out. Maar hij trekt ook ruim de tijd uit om de vier broers met elkaar te laten dollen, zodat de blank/zwarte broederschap prima uit de verf komt.

Helaas is een van de weinige vrouwelijke rollen, die van het vriendinnetje Sofí (Sofia Vergara) dan weer erg clichématig uitgewerkt. Maar ja, dat was in westerns zelden anders. Het gebruik van besneeuwde landschappen als western-woestijnen is dan weer goed gevonden, en laat zich zowaar prima combineren met de motown-muziek uit de jaren zeventig. Four Brothers is een puik actiedrama met hier en daar een rafelrandje of een uitglijer.

Let ook op rijzende ster Terrence Howard in een bijrol als rechercheur Green: hij heeft een prachtrol in het door Singleton geproduceerde Hustle and Flow, later deze winter in de bioscoop, en blinkt eveneens uit in Crash, vanaf volgende week te zien.

Het Parool: "de emotie is net zo vet en stereotiep aangezet als de extreme gewelddadigheid (..) een tikkeltje onfris"
De Volkskrant: "naargeestig, door testosteron gedreven scenario vol ongemotiveerd geweld"
In 55 zalen