Heerlijk avontuurlijke klei-animatiefilm rond de zeer Britse uitvinder Wallace en zijn trouwe hond Gromit

Bekijk trailer: Modem/ Breedband

The Curse of the Were-Rabbit wordt aangeprezen met de slogan "van de makers van The Chicken Run", de hilarische kippen-Colditz film uit 2000. Dat klopt weliswaar, want ook dat was een film van Nick Park uit de Aardman-studio, zeg maar de klei-tegenhanger van Pixars computeranimatie-geniën. Aardman-fans kennen Park én Wallace & Gromit echter al langer, want reeds drie keer eerder beleefden de uitvinder en zijn zwijgzame hond korte avonturen die Park twee Oscars opleverden: A Grand Day Out (1989). The Wrong Trousers (2003) en A Close Shave (1995). Tien jaar na hun laatste halsbrekende avontuur is het bescheiden duo terug in hun eerste lange speelfilm.

Kampioenschappen groente telen

Die kwam er -net als Chicken Run- mede met geld van de Amerikaans studio Dreamworks, maar gelukkig zijn Wallace & Gromit lekker Brits gebleven. Wallace draagt nog steeds zijn onafscheidelijk spencer en is nog steeds verzet op een crackertje met kaas. Curse of the Were-Rabbit draait om de jaarlijkse kampioenschappen groente telen- Britser kan bijna niet. Die dreigen in de war geschopt te worden door een konijnenplaag, maar Wallace & Gromit hebben de plaag onder controle, dankzij hun diervriendelijk bestrijdingsbedrijf Anti-pesto. Totdat een monsterlijk konijn -de 'were-rabbit', het 'weerkonijn' dus- alle tuinen van het stadje omploegt. Hoe dit monster te verjagen- en waar komt het eigenlijk vandaan?

Duimafdrukken

Mocht dit wat kinderachtig klinken, vrees dan niet: wie Chicken Run zag weet dat Parks films amusement voor jong en oud zijn, dankzij subtiele (en ook weer niet te veel) inside-jokes. Zo subtiel dat ze in de ondertiteling doorgaans verloren gaan ("toupet/to pay"), maar zelfs dan blijft er genoeg visueel vermaak over. W&G knipoogt naar klassieke monsterfilms als King Kong, Frankenstein en alle weerwolffilms natuurlijk, maar wordt nooit te eng voor de kleintjes. En ook Wallace & Gromit-fans van het eerste uur kunnen gerust zijn: hun helden vertonen in hun eerste grote avontuur absoluut geen Hollywood-aspiraties. Want nog meer dan bij Chicken Run 'leeft' de klei, doordat je meestal letterlijk de duimafdrukken van de makers kan zien. Dat maakt W&G and the Curse of the Were-Rabbit nog knusser dan het ook al zo meesterlijke Chicken Run.

Het Parool: "daverende actiescènes (..) hilarische woordspelingen (..) grandioos avontuur"
De Volkskrant: "een komedie van het zeldzame soort dat werkelijk geschikt is voor alle leeftijden"
In 49 zalen (originele versie) plus 105 zalen (Nederlandstalige versie)