De grootste Hollywoodvakbonden hebben maandag een akkoord met producenten bereikt over nieuwe veiligheidsmaatregelen op de set, om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het akkoord komt volgens Variety bijna vier maanden nadat er richtlijnen werden opgesteld om de producties weer te kunnen hervatten.

In het akkoord staat onder meer dat cast- en crewleden zich verplicht een dag voor het begin van de opnames moeten laten testen. Acteurs en medewerkers die betrokken zijn tijdens de voorbereidingsperiode, zoals bij repetities, moeten dit met enige regelmaat doen.

Bovendien wordt het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht. Daarnaast krijgt iedere set een speciaal zonesysteem, waardoor niet iedereen op hetzelfde moment op dezelfde plek is.

Het akkoord werd gesloten tussen onder meer vakbonden Directors Guild of America (regisseurs) en SAG-AFTRA (acteurs) en de beroepsvereniging van film- en tv-producenten.

Wereldwijd legden filmbedrijven hun producties stil toen het coronavirus uitbrak. Inmiddels zijn de opnames voor sommige van deze producties hervat.