De Britse regisseur Alan Parker, bekend van onder meer Bugsy Malone, Midnight Express en Evita, is op 76-jarige leeftijd overleden.

Parker overleed vrijdagochtend na een lang ziekbed, schrijft Deadline. Hij was getrouwd met Lisa Moran-Parker, met wie hij vijf kinderen had.

De regisseur werd in 1944 geboren in Londen en begon zijn carrière als copywriter. Hij stapte echter al snel over naar het schrijven en regisseren van commercials. Eind jaren zestig was Parker onderdeel van een groep invloedrijke Britse regisseurs die nieuw elan aan commercials gaven door invloeden uit de filmwereld te gebruiken.

In 1975 verscheen zijn eerste lange speelfilm, Bugsy Malone. Met die film, Midnight Express en Mississippi Burning sleepte hij in totaal vijf Oscars in de wacht. Ook regisseerde Parker The Committments en Pink Floyd: The Wall, over het gelijknamige album van de band.

Controverse rond Mississippi Burning

Over Mississippi Burning werd de afgelopen tijd veel gepraat in het kader van de Black Lives Matter-protesten. De film, die gebaseerd is op de moord op drie mensenrechtenactivisten in de tijd van Martin Luther King, wordt gezien als controversieel omdat Parker te veel een loopje zou nemen met de werkelijkheid.

Een andere bekende film van Parker was Evita, over het leven van de tweede vrouw van de Argentijnse president Juan Perón, met Madonna en Antonio Banderas in de hoofdrollen. De film was gebaseerd op de gelijknamige musical.

Bekijk hier de trailer van Evita
178
Bekijk hier de trailer van Evita