Het Sundance Filmfestival wordt door de coronacrisis gedwongen om de volgende editie volledig anders aan te pakken. Zo zal het invloedrijke evenement in januari 2021 niet langer enkel en alleen in Utah worden georganiseerd, meldt Deadline.

De organisatie onthulde dinsdag de plannen voor de nieuwe editie. Bij de plannen wordt ervan uitgegaan dat het virus ook in januari volgend jaar rondwaart, er nog steeds geen vaccin beschikbaar is en bezoekers moeite zullen hebben om naar Utah af te reizen.

Daarom wil de organisatie de filmvertoningen verspreid door de Verenigde Staten aanbieden en ook digitaal toegankelijk maken. Ook de verschillende lezingen, interviews en andere programma-elementen zullen digitaal beschikbaar worden.

Daarnaast zal de begindatum van het festival misschien worden verschoven, omdat de organisatie rekening moet houden met de inauguratie na de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Sundance, IFFR en Berlinale enige filmfestivals dit jaar

Het Sundance Filmfestival, het IFFR (International Film Festival Rotterdam) en de Berlinale (het filmfestival van Berlijn) waren de enige filmfestivals die dit jaar doorgang konden vinden, totdat de coronacrisis alles tot stilstand bracht.

Tijdens de laatste editie van Sundance, dat blockbusters voornamelijk links laat liggen, werd de komedie Palm Springs van Andy Samber voor omgerekend 15,6 miljoen euro gekocht door streamingplatform Hulu.

Ook kochten Apple en A24 de documentaire Boys State voor omgerekend 10,7 miljoen euro en werd de thriller The Night House voor hetzelfde bedrag door Searchlight aangeschaft.