Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
The Office US

Zwarte Piet-scène uit aflevering van Amerikaanse The Office verwijderd

Een scène uit een aflevering van de Amerikaanse comedyserie The Office, waarin een personage in blackface te zien is, is verwijderd, meldt The Wrap vrijdag. Het gaat om de aflevering Dwight Christmas uit 2012, waarin een iemand zich verkleedt als Zwarte Piet.
Door NU.nl

De maker van de show, Greg Daniels, zegt in een verklaring aan The Wrap: "The Office gaat over een groep mensen die met wederzijds respect proberen samen te werken, ondanks de ongepaste acties van hun baas en assistent-manager. De show maakte gebruik van satire om onaanvaardbaar gedrag aan de kaak te stellen en een boodschap van inclusie af te geven."

'Blackface is onaanvaardbaar'

"Vandaag hebben we een scène verwijderd waarin een zwartgeschminkte acteur te zien is. We wilden op die manier een ​​specifiek racistisch Europees gebruik aan de kaak stellen", vervolgt Daniels. "Blackface is onaanvaardbaar en het punt op deze manier maken is kwetsend en verkeerd. Het spijt me van de pijn die dat heeft veroorzaakt."

In de aflevering probeert personage Dwight zijn collega's van Dunder Mifflin te overtuigen om een "​​Pennsylvania Dutch Christmas" te vieren. Dat is een folkloristisch feest over Belsnickel, een Nederlands, Sinterklaas-achtig karakter. De kantoorgenoten protesteren wanneer ze horen dat Belsnickel meestal vergezeld wordt door een zwartgeschminkte sidekick genaamd Zwarte Piet of Black Peter. Dat zet Dwight ertoe aan om een witte magazijnmedewerker, die Zwarte Piet zou spelen, af te zeggen.

Wijdverbreid protest tegen racisme

In de scène is te zien hoe de magazijnmedewerker op het punt staat om verkleed als Zwarte Piet het gebouw binnen te gaan. Later, op een kantoorfeest, is een deel van de donkere make-up nog steeds zichtbaar. De scène zal niet langer te zien zijn op Netflix.

De beslissing om de scène te verwijderen komt voort uit het wijdverbreide protest tegen racisme als gevolg van de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die onlangs door politiegeweld om het leven kwam.


Lees meer over:

The OfficeFilms & SeriesMedia en Cultuur

Aanbevolen artikelen