De dienst publieke gezondheid van de staat Californië, waarin de filmindustrie van Hollywood zich bevindt, staat de opnames voor films en televisieseries binnen weer toe onder voorwaarden. Het overheidsorgaan adviseert om niet eerder dan 12 juni te starten met filmopnames.

Producties mogen pas van start gaan na toestemming van ambtenaren die de publieke gezondheid monitoren en hierop handhaven. De overheid van Californië houdt zich het recht voor om de door filmproducties getroffen veiligheidsmaatregelen aan te vullen.

Voordat toestemming voor herstart van een filmproductie wordt verleend, wordt onder meer gekeken naar het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners in Californië. Ook niet-filmend personeel van een productie krijgt te maken met richtlijnen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vanwege de coronacrisis liggen de opnames van films en series in Hollywood en de rest van de Verenigde Staten al maanden grotendeels stil, met uitstel van premières als gevolg. Veel bestaande series eindigden hun seizoen met minder dan het geplande aantal afleveringen, omdat de opnames door de pandemie niet op tijd konden worden afgerond.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.