Geestige maar veel te lange komedie over een sukkel die op zijn veertigste nog maagd is.

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Steve Carell mocht tot nu toe vooral dankbare bijrollen spelen in films die aan bekendere komieken waren opgehangen (Jim Carrey in Bruce Almighty, Will Ferrell in Anchorman). In de VS geniet hij bovendien faam als de onuitstaanbare baas in de Amerikaanse versie van The Office. Hij schijnt het er goed vanaf te brengen, hoewel die remake al net zo'n slecht idee lijkt als de Amerikaanse versie van Absolutely Fabulous (die kwam er dan ook niet). In The 40 Year Old Virgin heeft Carell eindelijk zijn eigen hoofdrol, hoewel de titelheld niet te benijden is.

Ochtend-erectie

Andy, de 40-jarige maagd uit de titel, wordt elke morgen met een enorme ochtend-erectie wakker, maar daar doet hij weinig mee. Andy leeft in een veilig universum: hij heeft geen auto maar een fiets die is opgetuigd met lampjes en spiegels, zodat hem maar niets kan overkomen. Andy's leven is veilig maar doodsaai, zijn grootste passie is het verzamelen van action figures. Een slimme scenariovondst: de poppenverzameling maakt van hem een veertigjarig kind, en levert bovendien aardige symboliek in aangezien zijn action figures niet uit de doos worden gehaald- dan zouden ze hun verzamelwaarde maar verliezen. En ja, ook Andy is na 40 jaar nog steeds niet uit zijn verpakking gehaald. Aan zijn veilige leventje komt een einde wanneer hij in een zeldzame vlaag van spontaniteit besluit te gaan pokeren met zijn collega's van de hifi-winkel waar hij werkt. Na het pokeren komt het gesprek op sterke verhalen over vrouwen en hoewel Andy zijn best doet mee te brallen valt hij genadeloos door de mand. Zijn collega's geloven hun oren niet, maar in plaats van hem ermee te pesten besluiten ze hem van zijn maagdelijkheid af te helpen: "Vanaf nu is jouw pik ook mijn pik!" Uiteraard leveren hun goedbedoelde adviezen Andy vooral nieuwe vernederingen op.

Borsthaar

The 40-Year Old Virgin heeft met Carell hoofdrolspeler een dankbare schlemiel met de verschrikte oogopslag van een jonge hond. De film opgehangen aan zijn pogingen zijn maagdelijkheid te verliezen, maar omdat dit dunne lijntje niet genoeg is voor anderhalf uur komedie komen ook de bijrollen uitgebreid aan bod. Ook daar valt genoeg om te lachen, maar de film wordt er wel meteen twee uur door, wat echt veel te lang is. Dat regisseur Apatow zijn sporen verdiende met televisie-comedies is ook te merken: de film heeft meer weg van een losse verzameling sketches. Maar daar zitten ook wel instant-klassiekers tussen, zoals de zeer pijnlijke wijze waarop Andy in een full body wax van zijn overtollige borsthaar wordt ontdaan. Naar verluidt werd de scène opgenomen zonder special effects, en dat mist zijn uitwerking niet: het doet ook voor de kijker pijn aan de ogen en de haarvaten. Als Apatow ook wat strenger in de montageruimte was geweest, hadden we nu een sterke in plaats van aardige komedie gehad- en volgend jaar een dvd met een hoop aardige deleted scenes. Maar wie The Wedding Crashers kon waarderen mag deze maagd niet onbezocht laten.

Het Parool: "de innemende hoofdrolspelers weten de aandacht langer weten vast te houden dan de grap over een veertigjarige maagd eigenlijk houdbaar is."
De Volkskrant: "een behoorlijk aantal succesvolle grappen en een mooi slot, maar The 40 Year Old Virgin doet er heel lang over dat hoogtepunt te bereiken."
In 65 zalen