Romantische komedie waarin broers Johan (Michiel Huisman) en Johnny (Johnny de Mol) om hetzelfde meisje (Caro Lenssen) vechten.

Bekijk trailer:
Modem/ Breedband

Het mag een understatement het om Rinus Dros (Huub Stapel) in Johan een voetbalfan te noemen: zijn tien zoons (dochters heeft hij uiteraard niet 'gescoord') zijn naar voetballers genoemd. De elfde moet de bekroning worden en krijgt de naam Johan; hij wordt begin jaren tachtig onder gunstig gesternte geboren want terwijl hij ter wereld komt scoort Arnold Muhren voor Nederland. Daarmee heeft vader Dros zijn elftal Texelse Boys compleet.

Julien Clerc

Maar helaas voor pa blijkt Johan een moederskindje dat liever meebrult met Julien Clerc dan dat hij voetbalt. De muziekfan raakt uit de gratie bij pa ("ik heb niets tegen homo's, als ze maar voetballen") en wordt niet serieus genomen door zijn voetballende broers. Dat wordt pas echt een probleem wanneer Johans moeder (Ariane Schluter) jong overlijdt, nog wel wanneer Van Basten scoort tegen Rusland, op het EK van 1988. De feestvreugde is van korte duur op Texel en na de begrafenis staat Johan er alleen voor. Johan (inmiddels gespeeld door Michiel Huisman) leeft pas weer op wanneer er een buurmeisje (Caro Lenssen) arriveert die zijn liefde voor Julien Clerc deelt. Maar ook Johans streberige broertje Johnny (Johnny de Mol) voelt wel wat voor de blonde buurmeid Evy. Met gemene trucs waar je op het voetbalveld minstens geel voor zou krijgen weet hij Evy van Johan los te weken en voor zichzelf te winnen. Die nederlaag doet Johan besluiten zijn muzikale geluk te gaan zoeken in Amsterdam. Daar zit echter niemand op hem te wachten en gelooft geen mens bovendien dat hij een broer is van de tien andere Dros-broers, inmiddels allemaal professionele voetballers.

Dreadlocks

Johan -geschreven en geregisseerd door twee vrouwen, nota bene- is een redelijk geslaagde feelgood-film waarin het proleterige voetbalklimaat vet op de hak wordt genomen, met als hoogtepunt de lachwekkende dreadlocks die Johnny de Mol draagt op zijn huwelijk. Toch is de film net teveel een schematisch schuifspelletje om te verrassen. Waar Johan streeft naar muzikaal succes bij een Idols-achtig programma wil Johnny het Nederlands elftal halen. En aangezien Johnny Evy onder valse voorwendselen heeft binnengehaald moet hij vroeg of laat zijn verdiende loon krijgen. Maar voorspelbaarheid hoort nu eenmaal bij het genre romantische komedie. Daar staat tegenover dat er aanstekelijk in Johan wordt geacteerd, én gevoetbald, én gemusiceerd.

Het Parool: "Een leuk idee levert niet automatisch een leuke film op. (..) Dat de film niet geestig is, komt door de onleuke personages."
De Volkskrant: "Het grootste probleem van Johan is het gebrek aan ontwikkeling."
In 46 zalen