Voor de Nederlandse filmsector zullen de gevolgen van de nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus "ingrijpend zijn, ook voor de lange termijn", meldt Filmfonds-directeur Bero Beyer aan het AD.

De maandag door het kabinet afgekondigde maatregelen houden in dat alle evenementen tot 1 juni zijn afgelast en dat mensen niet meer in groepen bijeen kunnen komen. Dit betekent niet alleen dat bioscopen dicht moeten blijven, maar ook dat filmopnames tot die tijd niet door kunnen gaan.

Beyer laat weten dat het "strenge, maar zinnige maatregelen zijn gezien de laatste ontwikkelingen". "We hadden dit al een beetje verwacht en gevreesd", vertelt hij.

Beyer weet nog niet hoeveel mensen die werkzaam zijn in de filmsector zullen worden geraakt door de gevolgen van de coronacrisis. Het is nog niet duidelijk hoeveel filmproducties getroffen zijn of moeten worden uit- of afgesteld.

Deze week zegde minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de cultuur- de filmsector zoveel mogelijk steun en medewerking toe in de coronacrisis.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.