De Nederlandse bioscoopbedrijven sluiten zondagavond per direct hun deuren. Hiermee geven ze gehoor aan het kabinetsbeleid om horecabedrijven tot 6 april te sluiten.

"Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus worden alle bioscopen in Nederland per direct gesloten", meldt bioscoopketen Pathé op Instagram. Wie al kaartjes heeft gekocht, krijgt het geld terug.

Kinepolis meldt de situatie met betrekking tot de verspreiding van het coronavirus nauwlettend te volgen. "Gezien de recente ontwikkelingen heeft Kinepolis gehoor gegeven aan de lokale autoriteiten en besloten om alle Nederlandse Kinepolis-bioscopen vanaf vanavond 15 maart tot minstens 6 april te sluiten."

Ook Vue geeft aan dat voorlopig alle voorstellingen zijn geannuleerd. "De veiligheid van ons personeel en onze bezoekers heeft de hoogste prioriteit. We hopen dat u dit begrijpt en onze excuses voor enig ongemak", staat op de website van de bioscoopketen.

Eerder deze week gingen filmhuizen als Het Ketelhuis in Amsterdam en Filmhuis Den Haag al dicht. Andere bioscopen volgden dat voorbeeld zondag.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.
  • Lees hier wat de belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn.