Filmproducent Harvey Weinstein is maandag schuldig bevonden aan twee van de vijf aanklachten wegens seksueel misbruik en gaat in hoger beroep. Een overzicht van de reacties.

Weinstein: 'Hoe kon dit gebeuren?'

Volgens zijn advocatenteam reageerde Harvey Weinstein met ongeloof op zijn veroordeling "Ik ben onschuldig. Hoe kon dit gebeuren in Amerika?" zou de filmproducent volgens zijn advocaten gezegd hebben nadat het vonnis aan hem bekend werd.

Advocaten Weinstein: 'Verrast en teleurgesteld'

Weinsteins meest prominente advocaat Donna Rotunno zegt verrast te zijn door Weinsteins veroordeling en gelooft nog steeds in zijn onschuld. "Ik denk dat het bewijs de veroordeling niet rechtvaardigt", zegt ze over het vonnis. "Ik heb het idee dat de jury maar liefst vijf aanklachten voor zich zag en daardoor het gevoel had dat ze Weinstein niet op alle punten konden vrijspreken."

Arthur Aidala, lid van het team van advocaten van Weinstein, is teleurgesteld in de uitspraak. "Wij zijn absoluut teleurgesteld over de veroordeling. We wilden vijf keer 'niet schuldig' horen."

Volgens Aidala was Weinstein er niet op voorbereid om gevangen genomen te worden, maar gedroeg de filmproducent zich waardig. De advocaat bevestigt dat Weinstein in beroep gaat tegen het vonnis.

Reacties op vonnis Weinstein: 'De slachtoffers zijn moedig'
67
Reacties op vonnis Weinstein: 'De slachtoffers zijn moedig'

Vrouwenrechtenadvocaat Gloria Allred: 'Slachtoffers en getuigen moedig'

Advocaat Gloria Allred, die drie getuigen in de New Yorkse rechtszaak tegen Weinstein bijstond, is blij met het vonnis. "Dit is een juridische afrekening voor Harvey Weinstein", sprak de vrouwenrechtenadvocaat na het vonnis buiten het New Yorkse gerechtsgebouw tot de pers. "Zonder de moed van de slachtoffers om te getuigen onder ede zou dit vonnis er niet zijn gekomen."

Allred bedankte ook de getuigen voor de door hun getoonde moed en bereidwilligheid om in de publiciteit te treden. Ze stond stil bij de in haar ogen "nietsontziende" pogingen van Weinsteins advocaten om de slachtoffers en getuigen de schuld te geven van wat Weinstein hen had aangedaan.

Weinstein zal volgens Allred eindelijk verantwoordelijkheid dragen voor zijn acties. De vrouwenrechtenadvocaat ziet ernaar uit om Weinstein tegen te komen in Los Angeles, waar de filmproducent ook is aangeklaagd voor seksueel ongewenst gedrag.

Allred richtte zich ook tot de plegers van seksuele misdrijven. "Dit is een nieuw begin. Ook jullie komen aan de beurt."

Gloria Allred (Foto: Getty Images)

Advocaat getuige: 'Weinstein is waar hij hoort te zijn'

Debra Katz is de advocaat van Dawn Gunning, een voormalig actrice die getuigde in het proces tegen Weinstein. "Harvey Weinstein is exact waar hij hoort te zijn", aldus de advocaat. "Achter de tralies."

Grondlegger #metoo: 'Voor altijd schuldig'

Burgerrechtenactiviste Tarana Burke startte de #metoo-beweging in 2006. "Weinstein is voor altijd schuldig. Dat hebben we tenminste", reageert ze in tegen de New York Times op het vonnis. Om daar in een eigen verklaring aan toe te voegen "Hoewel vandaag een man schuldig werd bevonden, moeten we ons afvragen of men morgen ook om ons geeft. En daarom zeggen wij me too."

Rosanna Arquette: 'Smerige tactieken verdediging Weinstein'

Rosanna Arquette is een van de prominenten die Weinstein beschuldigen van seksueel misbruik. De actrice dankt de jury, die de in haar ogen smerige tactieken van Weinsteins advocaten hebben doorzien. Als het aan Arquette ligt, worden slachtoffers van seksueel misbruik in de toekomst beter door de wetgeving beschermd.

Rose McGowan: 'Grote stap op weg naar collectieve heling'

Actrice Rose McGowan klaagde Weinstein aan voor afpersing en zegt dat de filmproducent haar in 1997 heeft verkracht. McGowan noemt de dag van de uitspraak een "grote dag en een gigantische stap op weg naar onze collectieve heling".

Openbaar aanklager Manhattan: 'Dit is een nieuw begin'

Openbaar aanklager in Manhattan Cyrus Vance jr. kwam in 2018 onder vuur te liggen nadat hij had besloten om Harvey Weinstein niet te vervolgen voor seksueel misbruik. Vance spreekt nu van een "nieuw landschap voor de overlevenden van seksueel misbruik". De openbaar aanklager noemt het vonnis van Weinstein "een nieuw begin".

Ashley Judd: 'Dank aan de getuigen'

Ashley Judd herhaalde in december in een gezamenlijke verklaring haar beschuldiging aan het adres van Weinstein. De actrice dankt de getuigen in de rechtszaak voor hun moed om een "traumatische hel" te doorstaan.

Ronan Farrow: 'Uitkomst door vrouwen die naar voren traden'

Journalist Ronan Farrow heeft de zaak Weinstein intensief gevolgd en vermoedde dat de filmproducent hem liet schaduwen. Farrow ziet het vonnis als uitkomst van vrouwen die naar voren traden en roept op om hen in gedachten te houden.

Weinstein veroordeeld: hoe Hollywoodmagnaat ten val kwam
161
Weinstein veroordeeld: hoe Hollywoodmagnaat ten val kwam