Acteur Terry Jones, met name bekend door de Monty Python-reeks, is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC woensdag.

Jones overleed in het bijzijn van zijn echtgenote Anna Soderstrom. "We zijn diep bedroefd te moeten mededelen dat onze geliefde echtgenoot en vader is overleden", schrijft de familie.

"We zijn allemaal een vriendelijke, grappige, warme, creatieve en oprecht liefhebbende man verloren. Zijn compromisloosheid, onstilbare intellect en buitengewone humor hebben zes decennia lang plezier gebracht aan talloze miljoenen mensen."

Jones was sinds 1966 schrijver van verschillende televisieseries. Zo maakte hij het satirische programma The Frost Report, samen met onder anderen Michael Palin, John Cleese, Graham Chapman en Eric Idle. Vanaf 1969 boekte hij met diezelfde mannen groot succes als het vaste ensemble van Monty Python's Flying Circus, waar ook de Amerikaan Terry Gilliam zich bij aansloot. Het absurdistische sketchprogramma van de BBC liep tussen 1969 en 1974 en werd later gevolgd door drie speelfilms.

Naast schrijven en acteren, begon Jones toen ook te regisseren. De eerste speelfilm, Monty Python and the Holy Grail uit 1975, was een persiflage van ridderfilms en maakte hij samen met Gilliam.

Het gezelschap van Monty Python, van links naar rechts: Terry Jones, Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam en Michael Palin. Foto: BrunoPress.

Jones leed aan dementie

De regie van de satirische film Life of Brian nam Jones in 1979 alleen voor zijn rekening, hoewel het vaste schrijfteam altijd betrokken bleef. Met Gilliam sloeg hij voor The Meaning of Life in 1983 opnieuw de handen ineen. De absurdistische comedy, waarin alle levensfases langskomen, werd op het filmfestival van Cannes bekroond met de juryprijs.

In 2016 maakte Jones bekend dat hij aan dementie leed. Er werd progressieve afasie bij hem vastgesteld, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. Hij was daarom niet langer in staat om interviews te geven. In datzelfde jaar kreeg de acteur een BAFTA Award voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de film- en televisiewereld.

Monty Python-acteur Terry Jones overleden: zijn geprezen scènes
165
Monty Python-acteur Terry Jones overleden: zijn geprezen scènes

Monty Python-collega's reageren op overlijden

"Hij was veel meer dan een van de grappigste schrijvers en performers van zijn generatie", laat vriend en collega Palin weten.

Cleese reageert op het nieuws via Twitter en sluit zijn bericht af met een wrange knipoog naar het zeskoppige gezelschap van Monty Python. "Twee weg, nog vier te gaan."

Ook Idle deelt op Twitter een reactie op het overlijden van Jones. "Ik mocht hem al toen ik hem voor het eerst ontmoette in 1963", zegt hij.