De Amerikaanse acteur en komiek Hank Azaria stopt vanwege controverse rondom het karakter met het inspreken van de stem van Apu Nahasapeemapetilon voor The Simpsons, zegt hij in een interview met Slashfilm.

Apu Nahasapeemapetilon, een Indiase immigrant die een supermarkt runt in het fictieve plaatsje Springfield, is een terugkerend karakter in de populaire animatieserie en wordt al langere tijd als racistisch ervaren.

In 2017 bracht Hari Kondabolu de documentaire The Problem with Apu uit. Daarin getuigen bekende Amerikanen van Indiase afkomst dat ze het personage te stereotiep vinden en als racisme ervaren.

In 2018 zei Azaria in de Amerikaanse talkshow Late Show al dat hij het niet erg zou vinden om te stoppen met het inspreken van de stem van het karakter, of om met de makers van de show te bekijken hoe het karakter op een andere manier ingevuld zou kunnen worden.

De 55-jarige acteur zegt dat hij samen met de maker van de show, 20th Century Fox TV, besloten heeft dat het voor nu de beste oplossing is om volledig te stoppen met het karakter.

The Simpsons is een door Matt Groening bedachte Amerikaanse animatieserie en heeft sinds haar debuut in 1989 vele prijzen gewonnen, waaronder Emmy Awards en een Peabody Award.