Joker, 1917, Once Upon a Time... In Hollywood en The Irishman zijn de grootste kanshebbers tijdens de uitreiking van de Oscars. De titels die in de race zijn voor een beeldje zijn maandag bekendgemaakt. De 92e editie van de Academy Awards vindt op 10 februari plaats.

Joker, waarin Joaquin Phoenix de hoofdrol speelt, werd elf keer genomineerd. 1917, Once Upon a Time... In Hollywood en The Irishman volgen op de voet met tien nominaties. Alle drie de films zijn genomineerd voor beste film en de regisseurs maken kans op een beeldje voor beste regie. "Ik wil graag alle mannen feliciteren", aldus actrice Issa Rae die samen met John Cho de nominaties bekendmaakte. Daarmee leek de actrice te duiden op de aanhoudende kritiek dat er enkel mannelijke regisseurs worden genomineerd.

In de categorie beste film maken naast de drie eerder genoemde films ook Ford v Ferrari, Jojo Rabbit, Little Women, Marriage Story, 1917 en Parasite kans. Netflix heeft hoge ogen gegooid bij de nominaties: onder meer The Irishman, Marriage Story en The Two Popes zijn van de streamingdienst.

Toy Story 4, Klaus, How To Train Your Dragon: The Hidden World, Missing Link en I Lost My Body maken kans op een Oscar voor beste animatiefilm.

Bekijk hier de trailer van Joker
145
Bekijk hier de trailer van Joker

Beste actrice en acteur in een hoofdrol en bijrol

Scarlett Johansson werd voor het eerst genomineerd en kreeg meteen twee nominaties: voor haar hoofdrol in Marriage Story en haar bijrol in Jojo Rabbit. In de categorie beste actrice in een hoofdrol neemt ze het op tegen Cynthia Erivo (Harriet), Saoirse Ronan (Little Women), Charlize Theron (Bombshell) en Renée Zellweger (Judy). In de categorie voor beste bijrol neemt ze het op tegen Laura Dern (Marriage Story), Margot Robbie (Bombshell), Kathy Bates (Richard Jewell) en Florence Pugh (Little Women).

Leonardo DiCaprio kreeg een nominatie voor zijn rol in Once Upon a Time... In Hollywood. In de categorie voor beste acteur in een hoofdrol neemt hij het op tegen Antonio Banderas (Pain & Glory), Adam Driver (Marriage Story), Phoenix (Joker) en Jonathan Pryce (The Two Popes).

In de categorie voor beste acteur in een bijrol zijn twee acteurs uit The Irishman genomineerd: Al Pacino en Joe Pesci. Verder zijn ook Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Anthony Hopkins (The Two Popes) en Brad Pitt (Once Upon a Time... In Hollywood) genomineerd.

Tijdens de uitreiking in februari maakt ook een Nederlander kans op een Oscar: Arjen Tuiten. Hij is genomineerd voor beste grime voor Maleficent 2.

Hollanders in Hollywood: Vrienden met Angelina en Oscar-nominatie
263
Hollanders in Hollywood: Vrienden met Angelina en Oscar-nominatie