Het proces tegen Harvey Weinstein is op woensdag 22 januari inhoudelijk van start gegaan. De jury is verdeeld over twee van de vijf aanklachten en gaat maandag verder met haar beraad.

Op maandag 6 januari is het proces tegen Harvey Weinstein begonnen. De filmproducent werd in totaal door meer dan tachtig vrouwen beschuldigd van seksueel ontoelaatbaar gedrag, maar deze zaak gaat om twee vrouwen die hem aanklagen wegens verkrachting en ongewenste orale seks. De incidenten zouden hebben plaatsgevonden in 2013 en 2006. In dit blog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.
vrijdag om 21:08

Jury in impasse over twee zwaarste aanklachten tegen Weinstein

De jury is verdeeld over twee zwaarste aanklachten van seksueel geweld die tegen Weinstein zijn gedaan. Voor die aanklachten zou de filmproducent een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Vrijdag tijdens de lunch zouden de juryleden een briefje aan de rechter hebben gestuurd, met daarin de vraag wat ze moeten doen als ze over die twee aanklachten in een impasse blijven. De rechter heeft besloten dat de juryleden verder moeten beraadslagen, tot ze over alle aanklachten tot een unaniem oordeel komen. Maandag gaat het beraad van de jury weer verder. 

woensdag om 23:05
Jury nog niet tot oordeel gekomen

Ook op de tweede dag van beraad is de jury nog niet tot een oordeel gekomen. Gedurende de dag vroeg de jury nogmaals de verklaring van Rosie Perez en Mimi Haleyi te lezen. Ook werd inzage gevraagd in al Weinsteins emailcorrespondentie aan en over Annabella Sciorra en Haleyi.
woensdag om 06:56
Jury komt op eerste dag niet tot een oordeel

De jury heeft de eerste dag van haar beraad over de schuld of onschuld van Harvey Weinstein na vijf uur overleg afgebroken. Het is de zeven mannen en vijf vrouwen dinsdag niet gelukt om met een unaniem oordeel te komen over de vijf aanklachten tegen de filmproducent.
woensdag om 06:42
Jury dient verzoeken in tot extra informatie

Rechter Burke ontving dinsdag van de jury een verzoek om een plattegrond van Weinsteins voormalige appartement in New York. In die woning zou de filmproducent in 2006 een van de vrouwen die hem beschuldigt in de rechtszaak seksueel misbruikt hebben.

De juryleden dienden bij Burke ook een verzoek in tot inzage in het e-mailverkeer tussen medewerkers van Weinsteins voormalige bedrijf. Hierin zouden de namen van vrouwen die belastende informatie konden hebben over de filmproducent gemarkeerd zijn in rood.
dinsdag om 20:19
Jury vraagt rechter om definities aanklachten

De juryleden in de rechtszaak tegen Harvey Weinstein hebben binnen 45 minuten na het begin van hun overleg over het al dan niet schuldig zijn van de filmproducent contact gezocht met de rechter die de rechtszaak voorzit. Ze vroegen hem schriftelijk om de juridische definities van begrippen uit de aanklacht. Het zou volgens Page Six gaan om de begrippen 'gedwongen dwang' en 'toestemming'.

Ook vroeg de jury waarom getuige Annabella Sciorra slechts getuige was om een gedragspatroon van Weinstein aan te tonen, en niet getuigde als vermeend slachtoffer. Het antwoord op die vraag was dat de beschuldigingen van de actrice tegen Weinstein verjaard zijn. De rechter vertelde de jury alleen de aanklachten mee te laten wegen die in de zaak aan hen ws gepresenteerd.
dinsdag om 16:57
Rechter verbiedt juristen met de pers te praten

Rechter James Burke heeft dinsdag de juristen die betrokken zijn bij het proces tegen Harvey Weinstein verboden om met de pers te praten totdat er een vonnis is in de zaak. Dit deed hij nadat Weinsteins advocaat onder vuur kwam te liggen voor een zondag gepubliceerd opinie-artikel in Newsweek, waarin ze de jury toesprak.

"Ik verzoek de leden van de jury om te doen waarvan ze weten dat het juist is en wat van ze wordt verwacht', aldus Rotunno in het artikel. "De feiten zijn de feiten. Harvey Weinstein is onschuldig. Zijn lot hangt hier vanaf en de wereld kijkt mee."

Openbaar aanklager Joan Illuzi noemde het artikel "100 procent ongepast." Weinsteins advocaat Donna Rotunno verdedigde het artikel als "slechts een commentaar op het falen van het rechtssysteem".

Weinsteins advocaat kreeg eerder kritiek omdat tijdens het proces een podcastinterview met haar verscheen in de New York Times. Ze had toen als verweer dat het interview was opgenomen voordat de inhoudelijke behandeling van Weinsteins zaak was begonnen.
vrijdag 14 februari om 17:17
'Hij misbruikte zijn status'

In het slotbetoog van de aanklagers, noemt advocaat Joan Illuzzi Harvey Weinstein een "wreed verkrachter, die zijn status misbruikte om vrouwen te misbruiken". "Hij hield contact met zijn slachtoffers om er zeker van te zijn dat ze hem later niet als een verkrachter zouden zien. Nou, dat heeft hij verkeerd ingeschat."

Zes vrouwen mochten getuigen in de zaak, onder wie de twee vrouwen die hoofdaanklagers zijn in deze zaak.
donderdag 13 februari om 23:34
Advocaat Weinstein vergelijkt hem met Tiger Woods

De advocaat van Weinstein heeft in haar slotpleidooi de zaak rond de filmproducent vergeleken met de seksverslaving van golfer Tiger Woods, meldt Page Six. "Woods is een seksverslaafde. Je ziet hem niet in de rechtszaal", aldus Donna Rotunno. "Seksverslaafd zijn is iets ander dan een verkrachter zijn."
Woods checkte in 2010 in in een kliniek om van zijn seksverslaving af te komen. Dit deed de winnaar van 82 golftoernooien nadat na een seksschandaal zijn huwelijk op de klippen was gelopen.
donderdag 13 februari om 20:14
Advocaat Weinstein houdt slotpleidooi

De advocaat van Weinstein heeft donderdag haar slotpleidooi gehouden, meldt persbureau Reuters. "De aanklager heeft een sinister verhaal verzonnen over een man die zijn slachtoffers uitzocht door ze een reeks tests te laten ondergaan", aldus advocaat Donna Rotunno. Ze zegt dat de aanklachten zijn bedacht om er veel geld uit te slepen. 

Het slotpleidooi van de aanklager vindt vrijdag plaats. Daarna buigt de jury zich over de zaak om een oordeel te vellen.
dinsdag 11 februari om 20:17
Harvey Weinstein gaat zelf niet getuigen in het proces dat tegen hem loopt, maakten zijn advocaten dinsdag bekend. Dat betekent dat alle getuigen in de zaak gehoord zijn. Donderdag zal Weinsteins advocaat Donna Rotunno haar slotpleidooi houden. Volgende week dinsdag gaat de jury in beraad. Ze moeten tot een unanieme beslissing komen. 
donderdag 6 februari om 09:32
Harvey Weinstein heeft er volgens een getuige in 2013 op aangedrongen dat de vrouw die hem van verkrachting beschuldigt een rol zou krijgen in de film Vampire Academy uit 2014. Casting directeur Marci Liroff getuigde dat de het bedrijf van de filmproducent haar verzocht heeft om zijn beschuldiger Jessica Mann en de Braziliaanse actrice Talita Maia auditie te laten doen, ondanks dat ze ongeschikt zouden zijn voor de rol. "Ze waren te oud voor de rol en te lang", aldus Liroff. "We waren op zoek naar vijftienjarigen. Voor deze rol waren ze als acteur niet goed genoeg." Op de vraag of de auditie van de vrouwen tijdverspilling was antwoordde de casting-directeur volgens Page Six bevestigend.
woensdag 5 februari om 11:15
De jury en rechters hebben dinsdag foto's van de genitaliën van Harvey Weinstein te zien gekregen. Bezoekers en pers mochten hierbij niet aanwezig zijn. De foto's, gemaakt door een fotograaf van het openbaar ministerie, zijn onderdeel van de bewijsvoering tegen Weinstein. Jessica Mann, die Weinstein beschuldigt van seksueel misbruik, had eerder getuigd dat het genitale gebied van de filmproducent littekens zou vertonen. Weinsteins advocaten hadden voorafgaand bezwaar aangetekend tegen het tonen van de foto's aan de jury.
woensdag 5 februari om 11:06
Het advocatenteam van Harvey Weinstein heeft dinsdag tijdens de rechtszaak diens beschuldiger Jessica Mann ondervraagd over haar psychische verleden. Op vragen of ze in het verleden weleens de realiteit uit het oog was verloren, antwoordde Mann ontkennend. Ze liet wel weten soms minder in verband te staan met haar omgeving. "Ben jij mijn psychiater?", antwoordde Mann nadat Weinsteins advocaat inging op paranoïde stoornissen waaraan ze volgens Weinsteins verdediging zou lijden.
woensdag 5 februari om 10:56
Op maandag 3 februari is het proces tegen Harvey Weinstein uitgesteld tot de dag erop, meldt The Guardian. Een getuige kreeg haar ademhaling niet onder controle en bleef, ook na een korte pauze, huilen in de getuigenbank. De getuige begon met huilen nadat ze van een advocaat van Weinstein een door haarzelf geschreven brief moest voorlezen. In de brief schreef de getuige over haar seksuele relatie met de filmproducent en het uiterlijk van diens geslachtsdeel.
donderdag 23 januari om 21:04
Sciorra zegt na de verkrachting door een zware periode te zijn gegaan. Ze wilde haar vrienden niet zien en sprak lange tijd met niemand over de gebeurtenis. Ze stelt destijds te hebben gedacht dat verkrachtingen in steegjes gebeurden. Ze dronk tijden veel alcohol en deed aan zelfverminking. De actrice zegt later nog vaker met Weinstein te zijn geconfronteerd. Zo zou hij tijdens een filmfestival in 1997 met een fles babyolie en een film voor haar hotelkamer hebben gestaan. Weinstein kan niet meer veroordeeld worden voor de mogelijke verkrachting van Sciorra, omdat de zaak verjaard is, maar de aanklagers willen haar getuigenis gebruiken om een patroon in Weinsteins gedrag aan te tonen dat decennia duurde.
donderdag 23 januari om 20:47
Sciorra vertelde verder dat Weinstein haar meerdere keren pakketjes opstuurde, waarvan eentje chocolade penissen en valium bevatte, wat de actrice "walgelijk en ongepast" noemt, meldt Page Six.
donderdag 23 januari om 20:44
Weinsteins Advocate Donna Rotunno kreeg ook de kans om Sciorra te ondervragen. Zij zette volgens The Hollywood Reporter vraagtekens bij het feit dat de actrice de precieze datum (of maand) van de verkrachting niet meer weet en ook het adres waar ze toen woonde niet kan herinneren. Sciorra stelde dat ze een groot deel van die tijd in haar hoofd heeft geblokkeerd.
donderdag 23 januari om 20:41
The Sopranos-actrice Annabella Sciorra heeft dinsdag getuigd tegen Weinstein. De actrice zegt in eind 1993 of begin 1994 in haar eigen appartement te zijn verkracht door de voormalig filmproducent. Volgens Sciorra bracht hij haar thuis na een diner met mensen uit de filmwereld. Hij zette haar af, maar klopte niet veel later aan toen de actrice zich klaar aan het maken was om naar bed te gaan. Hij dwong haar vervolgens op het bed en verkrachtte haar terwijl hij haar handen boven haar hoofd hield zodat ze niet terug kon vechten. Daarna zou hij ook orale seks op haar geforceerd hebben. Sciorra probeerde naar eigen zeggen om Weinstein van zich af te krijgen, maar verloor op een gegeven moment de kracht.
woensdag 22 januari om 22:34
Aanklager Meghan Hast heeft in haar openingstoespraak schokkende details vrijgegeven over aanvallen door Weinstein op zes vrouwen die tegen de gevallen filmproducent gaan getuigen. Tijdens haar verklaring stapte ze op tafel waar Weinstein achter zat af en wees naar hem terwijl ze zei: "Deze man is een seksueel roofdier en verkrachter", meldt The Guardian.
woensdag 22 januari om 22:27
dinsdag 21 januari om 15:43
Woensdag 21 januari gaat de rechtszaak tussen Weinstein en zijn aanklagers echt van start. Volgens Amerikaanse experts wordt het een uitdaging voor de gevallen filmproducent om zichzelf te verdedigen zonder hierbij ongevoelig over te komen, zo menen zij. Weinstein moet, als hij de zaak wil winnen, alle twaalf de juryleden zien te overtuigen.
maandag 20 januari om 11:20
Een vierde persoon die Harvey Weinstein heeft beschuldigd van seksueel misbruik, de Amerikaanse actrice Dominique Huett, is niet akkoord gegaan met Weinsteins schikkingsvoorstel. Hiermee voegt ze zich bij drie andere aanklagers, meldt The Guardian. Huett wijst een bedrag af van 500 miljoen dollar. In oktober werd al naar buiten gebracht dat Weinstein een schikking wil treffen een aantal vrouwen die hem beschuldigen van seksueel misbruik.
vrijdag 17 januari om 20:49
Op vrijdag 17 januari is de twaalfkoppige jury voor de zaak tegen Weinstein gekozen in New York. Het gaat om zeven mannen en zes vrouwen. Dat melden Amerikaanse media.
donderdag 16 januari om 10:45
The Guardian meldt dat de verdediging van Weinstein wil proberen om het proces dat plaatsvindt in New York naar een andere plek te verhuizen. De reden hiervan is de 'stortvloed aan negatieve pers' die over de voormalig filmproducent zou worden uitgestort. De verdediging dient een motie van 87 pagina's in waarin de rechter moet worden overtuigd dat de zaak beter af is ergens anders.
woensdag 15 januari om 22:35
Arthur Aidala, een van de advocaten van het team van Weinstein, zegt volgens Variety dat de zaak woensdag 22 januari van start zal gaan. Er leek even sprake van te zijn dat de zaak moest worden uitgesteld omdat er problemen zijn bij het vinden van een geschikte jury die het proces zal moeten beoordelen. Volgens de advocaat is de twaalfkoppige jury op 22 januari gevonden en worden beide partijen dan in de rechtbank verwacht om hun verhaal te doen.
woensdag 15 januari om 15:05
Het verzoek van de verdediging van Harvey Weinstein om de verdere selectie van de jury achter gesloten deuren plaats te laten vinden om zo een eerlijk proces voor de gevallen filmproducent te creëren, heeft felle kritiek gekregen van de aanklager en nieuwsmedia. Aanklager Joan Illuzzi stelt dat de selectie eerlijk verloopt en dat er geen reden is om dat achter gesloten deuren af te handelen.
donderdag 9 januari om 07:58
Tijdens de juryselectie zijn volgens Reuters in totaal 90 van de potentiële juryleden die het proces gaan beoordelen afgewezen. Deze juryleden zeiden dat ze geen onpartijdige mening kunnen vormen in de zaak. Een van hen heeft een vriend die Weinstein persoonlijk kende en enkele vrouwen zeggen te zijn aangerand in het verleden.
dinsdag 7 januari om 14:27
Advocate Gloria Allred (foto, links) staat actrice Annabella Sciorra en productieassistente Mimi Haleyi bij in de zaak. Haleyi zegt dat Weinstein in 2006 geforceerd orale seks met haar heeft gehad. De vrouw die Weinstein aanklaagt voor verkrachting in 2013 doet dit anoniem.
dinsdag 7 januari om 14:11
Sopranos-actrice Annabella Sciorra die begin jaren negentig zegt te zijn verkracht door Weinstein, mag getuigen in de zaak. De verdediging van Weinstein had hier bezwaar tegen aangetekend, omdat ze zaak van Sciorra is verjaard, maar de rechter heeft de aanklagers toestemming gegeven haar verhaal te horen. De aanklagers hopen hiermee het beeld te kunnen schetsen dat Weinstein zich al lange tijd schuldig maakt aan seksueel misbruik.
dinsdag 7 januari om 13:53
Advocate Donna Rotunno, die Harvey Weinstein verdedigt, zegt voor vrijspraak te gaan. Ze verwacht niet dat het aantal beschuldigers (meer dan honderd vrouwen beweren inmiddels met seksueel misbruik door de filmproducent te maken te hebben gekregen) negatieve invloed zal hebben op de jury. Ze stelt dat deze zaak maar gaat om twee vrouwen en dat de juryleden zich wellicht af zullen vragen of de verhalen wel geloofwaardig zijn gezien ze niet de rechtbank hebben gehaald.
dinsdag 7 januari om 13:12
Op dinsdag 7 januari begint het selecteren van de jury voor het proces. Dit kan zo'n twee weken in beslag nemen. Er moeten twaalf juryleden worden gekozen uit 2000 kandidaten, maar naar verwachting komen slechts 500 opdagen. Donna Rotunno, de advocate van Weinstein, verwacht dat na de selectie van de jury het proces nog zo'n acht weken kan duren.
dinsdag 7 januari om 12:12
Weinstein zelf arriveerde in de rechtbank met een looprek. Hij onderging onlangs een rugoperatie.
dinsdag 7 januari om 12:07
Actrices Rose McGowan en Rosanna Arquette sloten zich op maandag aan bij een groep Silence Breakers die zich hadden verzameld buiten de rechtbank in Manhattan, New York. McGowan, één van de actrices die zich uitsprak tegen de filmproducent, richtte zich tot Weinstein tijdens een persconferentie. "Welke leugens je jezelf ook vertelt, je hebt dit zelf gedaan. Je dacht dat je ons kon terroriseren zodat we onze mond zouden houden, maar dat had je mis."