Kevin Spacey pleit in een op Kerstavond verschenen video voor "meer goedheid in de wereld". De acteur doet dit in de rol van Frank Underwood, het hoofdpersonage uit de serie House of Cards.

"Terwijl we het jaar 2020 in wandelen, kies ik voor meer goedheid in deze wereld. Ah, ik weet wat u nu denkt: is deze man serieus? Ik ben bloedserieus. En het is niet zo moeilijk, gelooft u mij maar."

Spacey wordt door meerdere personen beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Hierdoor raakte hij zijn rol in de populaire Netflix-serie kwijt.

Op 26-jarige leeftijd Zou Spacey de destijds 14-jarige Anthony Rapp belaagd hebben. De acteur bood daar in 2017 zijn verontschuldigingen voor aan. Een aantal andere aanklachten is inmiddels echter ingetrokken.

In zijn kerstboodschap lijkt hij de beschuldigingen aan zijn adres aan te halen: "De volgende keer als iemand iets doet wat u niet zint, kunt u natuurlijk weer tot de aanval overgaan. Maar u kunt het vuren ook staken en iets onverwachts doen: u krijgt meer voor elkaar door vriendelijk te zijn."

Kevin Spacey geeft kerstboodschap als Frank Underwood
59
Video
Kevin Spacey geeft kerstboodschap als Frank Underwood

'Jij vertrouwde mij'

In de video die vorig jaar verscheen, zei Spacey - ook toen in de rol van Frank Underwood - dat "ze hebben geprobeerd ons te scheiden". "Maar wat wij hebben is te sterk, te machtig. Ik vertelde je mijn diepste, duisterste geheimen. En jij vertrouwde mij, ook al wist je dat je het niet moest doen."

Spacey leek destijds te hopen terug te kunnen keren in de serie. "We zijn nog niet klaar, wat iedereen ook zegt. En ik weet dat je mij terug wil", zei hij. "Natuurlijk geloofde iedereen alles, dat ik alles zou bekennen waarvan men zei dat het waar was. Maar zou dat niet te eenvoudig zijn? Zo simpel is het nooit, niet in het leven en niet in de politiek. Jij zou toch niet tot een oordeel komen zonder feiten? Jij bent toch te slim daarvoor?"

Netflix besloot de serie echter zonder Spacey af te ronden.