De Kroatische Vanja Kaludjercic is door het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) benoemd tot opvolger van de huidige festivaldirecteur Bero Beyer. Dat meldt het festival dinsdag in een persbericht.

De 37-jarige Kaludjercic werkte eerder als adviseur, programmeur en projectmanager voor diverse internationale filmfestivals, waaronder dat van Rotterdam. Ze had er twee jaar lang de leiding over de zaalgesprekken en masterclasses met filmmakers en selecteerde nieuwe filmprojecten voor CineMart, het Rotterdamse coproductieplatform.

De nieuwe IFFR-directeur is van plan de Nederlandse film verder te integreren in het programma. "Er zijn al flinke stappen gezet om de Nederlandse artistieke film meer te integreren in IFFR. We gaan zeker verder op dat pad", aldus Kaludjercic.

Beyer stuurt nog de komende editie van het festival in januari 2020 aan, voor hij in maart begint aan zijn nieuwe functie als directeur van het Nederlands Filmfonds.

Kaludjercic is de achtste artistiek directeur van het Rotterdamse filmfestival, dat in 1972 voor het eerst plaatsvond, onder leiding van oprichter Hubert Bals. Naast hem stuurden de Italiaan Marco Müller, Emile Fallaux, de Engelsman Simon Field, Sandra den Hamer, Rutger Wolfson en Bero Beyer het festival aan.