Fraai opgebouwde bovennatuurlijke thriller stelt uiteindelijk teleur

In
Signs

Van de toeschouwer vraagt schrijver/regisseur M. Night Shyamalan in feite hetzelfde, want sarcasme wordt niet op prijs gesteld. Dat wordt letterlijk gezegd door een plattelandsagente wanneer er een sarcastische opmerking rolt uit de mond van Gibsons broer (Joaquin Phoenix, achttien jaar jonger dan Gibson -maar dat bedoel ik niet sarcastisch).

Geloofscrisis

Om Signs te waarderen moet je erin geloven. Het is dan ook een film over een geloofscrisis, want weduwnaar Gibson heeft als ex-dominee zijn geloof afgezworen na de dood van zijn vrouw. Waar ooit een kruis hing aan de muur gaapt nu een grote leegte.

Hij wordt opnieuw gedwongen alles waar hij nog in gelooft op de helling te zetten wanneer er mysterieuze graancirkels op zijn land verschijnen. En als het geen kwajongensstreek blijkt blijft er maar één 'logische' verklaring over: buitenaardse wezens!

Puntmuts

M. Night Shyamalan behandelt de mogelijke komst van de aliens met milde humor, wat uiteraard iets geheel anders is dan sarcasme. Het vroegwijze zoontje Morgan (Rory Culkin) vindt het doodnormaal. Hij gebruikt een oude babyfoon als walkie-talkie en zet zichzelf en zijn zusje een aluminiumfolie puntmuts op, zodat de aliens hun gedachten niet kunnen lezen. De spanning wordt weer uitstekend opgebouwd, met veel suggestie, vooral door middel van subtiele geluidseffecten.

Signs maakt van een nachtelijk graanveld een doodeng universum, waar je zelfs met een zaklamp geen meter vooruit kunt kijken.Waarom er dan toch een zuinige drie sterren bij deze recensie staan heeft met de tweede helft van de film te maken. Wie daarover liefst zo min mogelijk wil weten moet dus maar niet verder lezen.

Bij thrillers in het algemeen (en zeker bij M. Night Shyamalans bovennatuurlijke thrillers-met-een-verrassende-wending) is het sowieso zaak zo min mogelijk te weten. Maar de trailer en de poster van Signs laten het evenmin bij suggestie, net als de maker.

Want ja, de graancirkels zijn gemaakt door buitenaardse wezens en ja, er komt een invasie van aliens die weinig goeds met de mensheid over hebben. Zolang hun aanwezigheid beperkt is tot enge vingers die onder de kelderdeur verschijnt is Signs griezelig. Maar wanneer er ineens een levensgroot groen wezen in de huiskamer staat, komt met deze 'alien' ook het sarcasme door de wijd openstaande deur naar binnen.

Carnavalskostuum

Dit zijn geen 'tekens' meer, maar een vent in een lachwekkend carnavalskostuum. De toeschouwer wordt op slag nuchter en denkt: als die graancirkels voor de navigatie waren bedoeld, waarom niet gewoon het graan gekapt?Signs is zeker geweldig zolang de suggestie duurt. Het hangt echter van de toeschouwer af hoelang hij erin wil meegaat.

Het ParoolDe Volkskrant