Onevenwichtige woongroepkomedie, gesitueerd in Barcelona

Voor wie ooit 'gekeurd' moest worden om een kamer in een studentenhuis te mogen betrekken is
L'Auberge Espagnol

De aanvankelijk wat sullige fransman Xavier (Romain Duris) wordt in Barcelona voor de leeuwen gegooid wanneer hij een kamer in een internationale woongroep probeert te veroveren. Het lukt zowaar, en hij krijgt er een volle ijskast bij kado. Dat wil zeggen: met voor elk woongroeplid een ander rekje. En bij de telefoon hangt in zes talen wat er gezegd moet worden als iemand afwezig is. Welkom in de Spaanse Herberg.

Gelukkig heeft Xavier voor wat levenservaring graag wat ongemakken over, zélfs als hij daarvoor langdurig afscheid moet nemen van zijn Parijse vriendin in Parijs (Amélie's Audrey Tatou, die een ongeïnspireerde bijrol speelt).

L'Auberge Espagnol is een onevenwichtige komedie geworden. Het spel met de misverstanden en vooroordelen omtrent nationaliteit en seksuele geaardheid is bij vlagen vermakelijk, zij het weinig opzienbarend.

Maar er gebeurt verrassend weinig in de film, terwijl het toch een bewogen jaar voor Xavier moet zijn, zeker op het amoureuze vlak. Afgezien daarvan en de gebruikelijke onenigheid in huis kabbelt het verhaal echter kalmpjes voort. In de twee uur die de film duurt trekt Klapisch (die eerder Parijs verkende in Chacun Cherche Son Chat) ruim de tijd uit voor toeristische doorkijkjes van Barcelona, wat van de film een verdelde vakantiefilm maakt.

De visuele trucjes uit het eerste kwartier, waarin Xavier zich door de Franse bureaucratie heen worstelt, zijn opvallender, maar tevens irritant en volkomen overbodig. De anderhalf uur Barcelona vormt het hart van de film, waarin de personages zich ontwikkelen. Had Klapisch het eerste (en het laatste) kwartier van zijn film gehaald, dan was een amusant relaas van een jaar Barcelona overgebleven. Nu duurt de film een half uur te lang om te blijven boeien. Wat niet wegneemt dat het Spaanse (of eigenlijk: Catalaanse) hart van de film op de juiste plaats klopt.

Het ParoolDe Volkskrant